Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ για τη σχέση υγείας και διατροφής


Το ντοκιμαντέρ FORKS OVER KNIVES (ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ) εξετάζει τον σοβαρό ισχυρισμό ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, από τις εκφυλιστικές ασθένειες που μας πλήττουν, μπορούν να ελεγχθούν, ή ακόμα και να αναστραφούν, απορρίπτοντας απλώς από το διατροφικό μας μενού όλες τις ζωικής προέλευσης και όλες τις επεξεργασμένες τροφές.


Αναλυτικές πληροφορίες


Ιστοσελίδα:

http://ForksOverKnives.com/

http://facebook.com/forksoverknives

http://twitter.com/forksoverknives

Πρωταγωνιστούν:

T. Campbell, Colin και Caldwell Β. Esselstyn, Jr

Σκηνοθεσία:

Lee Fulkerson

Σύνοψη:

Τι μας συνέβη; Παρά την πιο προηγμένη ιατρική τεχνολογία στον κόσμο, είμαστε πιο ασθενείς από ποτέ, σχεδόν καθολικά. Δύο στους τρεις από εμάς είναι υπέρβαροι. Οι περιπτώσεις διαβήτη έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως μεταξύ των νεότερων πληθυσμών μας. Περίπου οι μισοί από εμάς παίρνουν τουλάχιστον ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο. Σημαντικές ιατρικές πράξεις έχουν γίνει ρουτίνα, συμβάλλοντας στην εκτίναξη κόστους της υγειονομικής περίθαλψης σε αστρονομικά επίπεδα. Οι καρδιακές νόσοι, ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου, έστω και αν δισεκατομμύρια ξοδεύονται κάθε χρόνο για να "πολεμήσουν" αυτές τις καταστάσεις. Εκατομμύρια πάσχουν από μια σειρά άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.



Θα μπορούσε να υπάρχει μια ενιαία λύση για όλα αυτά τα προβλήματα; Μια λύση τόσο περιεκτική, αλλά και τόσο απλή, που θα φαινόταν παράλογο το γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουν σκεφτεί ποτέ σοβαρά;



Το FORKS OVER KNIVES εξετάζει το σοβαρότατο ισχυρισμό ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, από τις λεγόμενες «ασθένειες της αφθονίας» που μας ταλαιπωρούν, μπορούν να ελεγχθούν ή ακόμα και να αναστραφούν, απορρίπτοντας το παρόν μενού μας, επεξεργασμένων και ζωικών τροφών. Η κύρια αφηγηματική δράση στην ταινία, παρακολουθεί τις προσωπικές διαδρομές ενός ζεύγους πρωτοπόρων αλλά παρεξηγημένων ερευνητών, του δρ Τ. Colin Campbell και του Δρ Caldwell Esselstyn.



Ο Δρ Campbell, ένας επιστήμονας της Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cornell, εξέφρασε την ανησυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για την παραγωγή "υψηλής ποιότητας" ζωικής πρωτεΐνης που απευθυνόταν στις φτωχές και υποσιτισμένες περιοχές του τρίτου κόσμου. Ενώ βρισκόταν στις Φιλιππίνες, έκανε μια συνταρακτική ανακάλυψη: τα πλουσιότερα παιδιά της χώρας, τα οποία κατανάλωναν σχετικά υψηλά ποσά ζωικής προέλευσης τροφών, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος. Ο Δρ Esselstyn, κορυφαίος χειρούργος και επικεφαλής του Task Force για τον Καρκίνο του Μαστού, στη παγκοσμίου φήμης Cleveland Clinic, διαπίστωσε ότι πολλές από τις ασθένειες που συνήθως αντιμετώπιζε ήταν σχεδόν άγνωστες σε μέρη του κόσμου όπου σπάνια καταναλώνονται, ζωικής προέλευσης τροφές.



Αυτές οι ανακαλύψεις ενέπνευσαν τους Campbell και Esselstyn, οι οποίοι δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον ακόμα, να διενεργήσουν αρκετές ρηξικέλευθες μελέτες. Μια από αυτές έλαβε χώρα στην Κίνα και είναι από τις πιο ολοκληρωμένες έρευνες, σχετικά με την υγεία, που έχουν διεξαχθεί ποτέ. Η έρευνά τους, οδήγησε και τους δύο σε ένα αναπάντεχο συμπέρασμα: εκφυλιστικές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, ή ακόμη και διάφορες μορφές καρκίνου, μπορούν σχεδόν πάντα να προληφθούν-και σε πολλές περιπτώσεις να αναστραφούν, με την υιοθέτηση μιας διατροφής ακατέργαστων φυτικών τροφών. Παρά τις σοβαρές συνέπειες των ευρημάτων τους, το έργο τους παρέμεινε σχετικά άγνωστο στο κοινό.

Οι κινηματογραφιστές ταξιδεύουν με τους Δρς. Campbell και Esselstyn στις ανεξάρτητες αλλά παρόμοιες πορείες τους, από τα αγροκτήματα της παιδικής τους ηλικίας, όπου και οι δύο παρήγαγαν την «τέλεια τροφή της φύσης» έως την Κίνα και το Κλίβελαντ, όπου διερεύνησαν ιδέες που αμφισβήτησαν τις εδραιωμένες αντιλήψεις τους και τίναξαν στον αέρα τον πυρήνα των πεποιθήσεών τους.



Αυτό που ερευνάται εδώ είναι η ιδέα της τροφής ως φάρμακου. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, οι κάμερες παρακολουθούν «πραγματικούς ασθενείς» οι οποίοι έχουν χρόνιες παθήσεις, από καρδιακά έως διαβήτη. Οι γιατροί διδάσκουν αυτούς τους ασθενείς πώς να υιοθετήσουν ένα φυτοφαγικό διαιτολόγιο πρωτογενών τροφών, ως βασική προσέγγιση στη θεραπεία των παθήσεων τους-ενώ παράλληλα αποκαλύπτονται οι προκλήσεις και οι επιτυχίες των ταξιδιών τους.







Το FORKS OVER KNIVES χρησιμοποιεί προηγμένα τρισδιάστατα γραφικά και σπάνιο αρχειακό υλικό. Η ταινία διαθέτει κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της υγείας, εξετάζει το ερώτημα "γιατί δεν γνωρίζουμε", και αντιμετωπίζει το ζήτημα της διατροφής και της ασθένειας κατά τρόπο που θα κάνει τους ανθρώπους να παραμιλάνε για χρόνια.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

νεο μενου εβδομαδας 7 Φεβρουαριου 2011

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

σας ξαναβρισκουμε μετά την περιοδο των γιορτων με το μενου της εβδομαδας που επανερχεται δυναμικα για το νεο ετος. Καθε Πέμπτη λοιπον θα ετοιμαζουμε ενα πληρες μενου που θα ειναι διαθεσιμο για οποιον δηλωσει επιθυμια, μεχρι την Τριτη της τρεχουσας εβδομαδας.
Το μενου της εβδομαδας που αρχιζει 7 Φεβρουαριου περιλαμβανει:

Πράσινη σαλάτα

Αναποφλοίωτο ρύζι με σάλτσα ντομάτας

"Ρυζόγαλο" απο σπορους chia


Ολα μας τα εδεσματα παρασκευαζονται με τη μεθοδο της απυρου μαγειρικης και ειναι ιδανικά για χορτοφαγους. Τα υλικα που χρησιμοποιουμε είναι βιολογικα.

Ευχαριστουμε και αναμενουμε τις παραγγελίες σας.


για τη "γλυκιΑρμονία"