Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Tα οφέλη της νηστείας

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας;
- Η νηστεία έχει σημαντικά οφέλη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων



Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κυρίως κορεσμένο (ζωικό) λίπος και χοληστερόλη και να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, πέτρες στη χολή και διάφορα είδη καρκίνου. Κατά τη νηστεία αυξάνεται ή πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες. Η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους, υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της σαρακοστής.
Οι άνθρωποι που νηστεύουν έχουν επίσης πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες - μία αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχάϊμερ. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νηστείας η διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες που προσφέρουν στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς επίσης και πολλές φυτικές ίνες. Έτσι, το σώμα γεμίζει με θρεπτικές ουσίες και αποφεύγετε και η δυσκοιλιότητα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο.
Αναμφίβολα, η νηστεία συμβάλει στη σωματική και ψυχική αποτοξίνωση.



Νηστίσιμα: Βελτιώστε την υγεία σας και αδυνατίστε κάνοντας νηστεία.


Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο και να θωρακίσουμε την υγεία μας περιλαμβάνοντας στο καθημερινό μενού τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, αφού το τυπικό νηστίσιμο μενού αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής. Ακολουθώντας λοιπόν ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο κατά την διάρκεια της νηστείας μπορούμε να αδυνατίσουμε χωρίς να στερηθούμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: