Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

Παιδική διατροφολογια

Είναι σημαντικό να πω όχι στις βιομηχανοποιημένες τροφές

Τα παιδιά θα πρέπει να συνηθίσουν από μικρή ηλικία να αποφεύγουν τροφές που μπορεί να τα τοξινώνουν .Είναι εξαιρετικής σημασίας να αναπτύξουν γεύσεις και επιθυμίες για τροφές που τα αναβαθμίζουν ενεργειακά και τα θρέφουν αντί να τα αρρωσταίνουν.

Αν οι γονείς και οι κηδεμόνες πέσουν στην παγίδα του ‘‘εύκολου, γρήγορου’’ φαγητού όπως γεύματα σε fast food, σουβλάκια, πίτσες, κρέπες και των αναψυκτικών, των ενεργειακών ποτών και των βιομηχανοποιημένων ροφημάτων με γάλα αγελάδος και σοκολάτα, για να αποφύγουν την παιδική γκρίνια ή λόγω έλλειψης χρόνου, οι πιθανότητες είναι ότι θα το βρουν μπροστά τους και συνήθως όταν είναι αργά.

Tα παιδιά δεν αποζητούν τις ‘αντιτροφές’ για να μας βασανίσουν και να είναι άτακτα, αλλά επειδή ο οργανισμός τους αποζητά συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες. Ένας τρόπος να γνωρίζουν σε ποιες τροφές υπάρχουν αυτές οι ουσίες είναι και οι γεύσεις. Έτσι όταν το παιδί θέλει γλυκά και ζάχαρη, σάντουιτς, παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, αναψυκτικά εμπορίου κλπ. στην πραγματικότητα αναζητά γλυκόζη, ζωτικά λιπαρά, πρωτεΐνες, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι βιομηχανίες τροφίμων γνωρίζουν αυτό το ‘μυστικό’ και αναπτύσσουν τα προϊόντα τους σε αυτή την βάση αποκλειστικά. Το πρόβλημα είναι ότι τα προϊόντα τους μπορεί να είναι γευστικά και να περιέχουν μερικές θρεπτικές ουσίες, αλλά αυτές βρίσκονται σε λάθος μορφή και είναι εξαιρετικά βλαπτικές για το σώμα. Π.χ. τα γλυκά μπορεί να παρέχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης αλλά σε μορφή επεξεργασμένης ζάχαρης που αποσυντονίζει τον οργανισμό με ‘ενεργειακές εκρήξεις’ διότι η γλυκόζη απελευθερώνεται πολύ γρήγορα στο αίμα (άχρηστη και επικίνδυνη ενέργεια). Ταυτόχρονα σε αυτά τα προϊόντα η γλυκόζη δεν συνυπάρχει με άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ένζυμα που είναι απαραίτητα για τον ομαλό μεταβολισμό της.

περισσοτερα στο isoropia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: