Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Tα οφέλη της νηστείας

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας;
- Η νηστεία έχει σημαντικά οφέλη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων



Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κυρίως κορεσμένο (ζωικό) λίπος και χοληστερόλη και να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, πέτρες στη χολή και διάφορα είδη καρκίνου. Κατά τη νηστεία αυξάνεται ή πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες. Η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους, υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της σαρακοστής.
Οι άνθρωποι που νηστεύουν έχουν επίσης πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες - μία αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχάϊμερ. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νηστείας η διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες που προσφέρουν στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς επίσης και πολλές φυτικές ίνες. Έτσι, το σώμα γεμίζει με θρεπτικές ουσίες και αποφεύγετε και η δυσκοιλιότητα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο.
Αναμφίβολα, η νηστεία συμβάλει στη σωματική και ψυχική αποτοξίνωση.



Νηστίσιμα: Βελτιώστε την υγεία σας και αδυνατίστε κάνοντας νηστεία.


Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο και να θωρακίσουμε την υγεία μας περιλαμβάνοντας στο καθημερινό μενού τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, αφού το τυπικό νηστίσιμο μενού αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής. Ακολουθώντας λοιπόν ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο κατά την διάρκεια της νηστείας μπορούμε να αδυνατίσουμε χωρίς να στερηθούμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΥΓΕΙΑ...


(αναδημοσίευση από το Free and Real)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

The great Illusion.

Είναι τραγικό λάθος να πιστέψει κάποιος ότι οι πληροφορίες που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και που παρουσιάζονται παρακάτω είναι σωστές ή λανθασμένες. Η γνώση, η δύναμη και οι απαντήσεις είναι ΟΛΑ μέσα μας, στα κύτταρα μας, γραμμένα στο DNA μας. Δεν παρουσιάζεται καμία «βίβλος της υγείας» και δεν υπάρχει ανάγκη αφορισμού κανενός ειδικού και καμίας επιστήμης. Το σώμα μας, ο νους μας και η ψυχή μας δεν αποκτούν και δεν παρουσιάζουν ασθένειες κατά λάθος και χωρίς αιτία. Αντίθετα, ΕΜΕΙΣ είμαστε αυτοί που δημιουργούμε τα προβλήματα, που κάνουμε λάθος επιλογές, που δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας, να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και να λειτουργήσουμε λογικά, συνειδητά και με σθένος στις καθημερινές άρρωστες καταστάσεις που ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει στον εαυτό μας και στους άλλους με την γκρίνια μας, την απαισιοδοξία μας, το φθόνο μας, την ασυνειδησία και την απληστία μας. Ας αναλάβουμε επιτέλους την ευθύνη για όσα μας συμβαίνουν.Η γνώση, η λογική και το συναίσθημα είναι και τα τρία μέσα μας. Ας τα γνωρίσουμε επιτέλους, ας γνωρίσουμε τον εαυτό μας, ας βάλουμε υγιής στόχους και ας πάρουμε συνειδητές αποφάσεις για το καλό της ζωής μας, των συνανθρώπων μας και του περιβάλλοντός μας. Ας το κάνουμε για μας, αληθινά ελεύθερα.ΆΡΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός σαν ολότητα και το κάθε κύτταρο ξεχωριστά στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές και ακλόνητες βάσεις της υγείας, α) την ΑΡΙΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ β) την ΑΡΙΣΤΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ γ) την ΑΡΙΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.

Η άριστη υγεία είναι το αδιαίρετο και ισορροπημένο σύνολο όλων των παραπάνω. Από την άριστη υγεία ΔΕΝ μπορεί να λείπει καμία από τις 3 παραπάνω βάσεις. Σε περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω βάσεις είναι απαίδευτη ή υστερεί σε οποιοδήποτε βαθμό τότε δημιουργούνται ανεπανόρθωτες επιπλοκές.

Οδεύοντας προς την άριστη υγεία και πετυχαίνοντας την, ο οργανισμός σου επανακτεί τις δυνάμεις με τις οποίες γεννήθηκε και στις τρεις υποστάσεις του – ενώνεται με τον ομφάλιο λώρο της γης, στηρίζετε επιτέλους στις δικές του δυνάμεις, γίνεται ακλόνητος σωματικά, άπειρος νοητικά και ανεπηρέαστος ψυχολογικά – και τις οποίες δυνάμεις όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να δει το ρόλο του και το πραγματικό μέγεθος του μέσα στον υπερ-οργανισμό της Γαίας και κατ’ επέκταση στον συμπαντικό υπερ-οργανισμό και άρα να καταλάβει και να δώσει νόημα στη ζωή.

ΑΡΙΣΤΗ σωματική υγεία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα σαν ολότητα και το κάθε υποσύστημα ξεχωριστά (αναπνευστικό, νευρικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, κτλ), στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές και ακλόνητες βάσεις, α) την ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το «καύσιμο», τα υλικά που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να χτίσει κύτταρα, ιστούς, μύες, κτλ, β) την ΑΘΛΗΣΗ, δηλαδή την λειτουργία και συνεργασία των υποσυστημάτων του σώματος, την ευρωστία, το χτίσιμο του «σπιτιού» που κατοικείς, την άμυνα του οργανισμού, και τέλος γ) την ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, την ανάπαυση των υποσυστημάτων, την χαλάρωση των μυών, την οξυγόνωση, την ηρεμία, τον ύπνο, κτλ.

Οδεύοντας προς και κατακτώντας την άριστη σωματική υγεία, το σώμα θυμάται ικανότητες όπως, αποθήκευση ενέργειας, αντοχή στα καιρικά φαινόμενα, αντοχή στον πόνο, δύναμη, αντοχή στη δύναμη, αεροβική ικανότητα, αυτοΐαση, αντοχή σε ιούς και αρρώστιες, διατήρηση θερμοκρασίας, γρήγορη ανάρρωση από χτυπήματα, ασθένειες, (ικανότητες) τις οποίες, όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα αποτελεσματικά καταστάσεις όπως, κράμπες, σημάδια, μελανιές, ακμή, ζαλάδες, ημικρανίες, υπνηλία, στομαχικές διαταραχές, αιμορροΐδες, αϋπνίες, σκωληκοειδίτιδα, έλκος, αρθρίτιδα, χολή, καρδιακά προβλήματα, εμφράγματα, ιώσεις, κακώσεις, σπασίματα, ρήξεις μυών, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, ατονία, άσθμα, ωτίτιδα, λοιμώξεις, αναιμία, λευχαιμία, καρκίνους κτλ.

ΑΡΙΣΤΗ νοητική υγεία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο νους σαν ολότητα και η κάθε επεξεργασία ξεχωριστά (ιδέες, σκέψεις, λύσεις, θεωρίες, συνδυασμικότητα, κτλ), στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές και ακλόνητες βάσεις, α) τη ΜΝΗΝΗ, τη γνώση, τις πληροφορίες, τις εμπειρίες, τα διαβάσματα, τα ακούσματα, τις προσωπικές ανακαλύψεις, θεωρίες και εμπειρίες, κτλ, β) τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, τη διάθεση για δημιουργία, τη φαντασία, το να παίρνεις λίγο από το «τίποτα» και να το κάνεις «κάτι», την κατανόηση πολυεπίπεδων νοημάτων, την ταξιδιάρικη σκέψη, τη μυθοπλασία, τις νοητικές πύλες σε φανταστικούς κόσμους, το χιούμορ, τα όνειρα για το μέλλον και ο προσωπικός τρόπος πραγματοποίησής τους, κτλ και τέλος γ) τη ΛΟΓΙΚΗ, την κριτική σκέψη, την επεξήγηση, την κατανόηση μιας αρχής και ενός τέλους, την αλληλουχία, την αιτιολόγηση, τα δεδομένα και τα ζητούμενα, κτλ.

Οδεύοντας προς και κατακτώντας την άριστη νοητική υγεία, το μυαλό θυμάται ικανότητες όπως, προγραμματισμός, διορατικότητα, επικοινωνία, ειλικρίνεια, περιέργεια, ερευνητικότητα, αντοχή στην αλήθεια (που πονάει), εξισορρόπηση συναισθημάτων (που πονάνε), (ικανότητες) τις οποίες, όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα αποτελεσματικά καταστάσεις όπως, προβλήματα λογικής, απάτες, ανία, βαρεμάρα, ακαταστασία, λάθος εκτιμήσεις, λάθος επιλογές, διλλήματα, δύσκολες θέσεις, γκρίνια, βλακεία, απελπισία κτλ.

ΑΡΙΣΤΗ ψυχική υγεία είναι η κατάσταση κατά την οποία η ψυχή και κάθε ταξίδι ξεχωριστά (το είναι σου, οι αναμνήσεις που δημιουργείς, οι πέντε αισθήσεις), στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές, και ακλόνητες βάσεις, α)το ΘΑΡΡΟΣ, την τόλμη, τη θέληση που πηγάζει από μέσα, την υπεράνθρωπη προσπάθεια, την ενέργεια που ξεπερνά τον εαυτό μας, την ηρωική ψυχολογία, κτλ, β) την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, την αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, του περιβάλλοντος υποσυνειδήτου, της περιβάλλοντος ψυχολογίας, την κατανόηση των επιλογών και των επεκτάσεών τους πριν εμφανιστούν οι συνέπειές τους, κτλ και γ) το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, την αλληλεπίδραση των ψυχών των ανθρώπων, την κατανόηση των ενεργειών που περιβάλλουν τις καταστάσεις, την συναίσθηση των ψυχικών φορτίων/εμποδίων των συνανθρώπων, κτλ.

Οδεύοντας προς την άριστη ψυχική υγεία και πετυχαίνοντας την, το μυαλό θυμάται ικανότητες όπως, ενόραση, διαίσθηση, ελπιδοφορία, αγάπη, υπομονή, τόλμη, εμπιστοσύνη, ελευθερία, αντοχή στην πραγματικότητα (που πονάει), επικοινωνία με τον εαυτό, κτλ, (ικανότητες) τις οποίες, όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα αποτελεσματικά καταστάσεις όπως, χωρισμούς, αποχαιρετισμούς, θανάτους κοντινών προσώπων, ζήλεια, δηλεία, άγχος, πίεση, διλήμματα, ασυνέπεια, νευρικότητα, αποξένωση, απελπισία, αναισθησία, κτλ.

Ο ανθρώπινος νους, η ανθρώπινη ψυχή και το ανθρώπινο σώμα, χτίζουν κύτταρα κάθε μέρα, ζουν και αναπνέουν κάθε μέρα, νιώθουν, αισθάνονται και γεμίζουν εμπειρίες κάθε μέρα. Έχουμε ένα βιολογικό ρολόι που βασίζεται στο περιβάλλον (μέρα, νύχτα, βιολογικές ανάγκες, κτλ), και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ακολουθούμε κάποιες διαδικασίες (πέψης, συντήρησης, δημιουργίας, αναπαραγωγής, άμυνας, αποθήκευσης και κατανάλωσης ενέργειας, κίνησης, οξυγόνωσης, λειτουργίας των μυών, ύπνου, αναγέννησης, ξεκούρασης μυϊκού, πεπτικού και νευρικού συστήματος, αισθημάτων, δημιουργίας, σκέψης, επινόησης, χαράς, αγάπης, κτλ) κάθε στιγμή. Το σώμα, ο νους και η ψυχή λοιπόν λειτουργούν με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ τρόπο, άσχετα με το αν γνωρίζουμε όλες τις ικανότητες μας σωματικά, νοητικά και ψυχικά, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Συγκεκριμένος ο λόγος που ανεβάσαμε πυρετό, συγκεκριμένος ο λόγος που έχουμε σκοτοδίνες κάθε φορά που σηκωνόμαστε απότομα από την καρέκλα, συγκεκριμένος ο λόγος που νοσήσαμε, συγκεκριμένος ο λόγος που ραγίζει η καρδιά μας όταν χάνουμε την αγάπη, συγκεκριμένος ο λόγος όταν μαυρίζει το συκώτι μας από τη στεναχώρια. Δυστυχώς όμως κάνουμε τις επιλογές μας και έχουμε καταλήξει στη γνώμη που έχουμε για το καθετί, με βάση το περιβάλλον που ζούμε, το οποίο είναι με τη σειρά του πρόσκαιρο, δεν στηρίζεται σε σταθερές βάσεις και προ-επιλεγμένο πριν από εμάς, για εμάς. Πέρα όμως από αυτά που έχουμε συνηθίσει και πέρα από τις συμβουλές των «έμπειρων» περπατημένων, πέρα από το αν νιώθουμε άσχημα και αν κατηγορούμε άλλους για τις επιλογές μας σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά, θα μπορούσαμε απλά να σταθούμε λίγο και να αφουγκραστούμε το σώμα μας, το μυαλό μας και την ψυχή μας. Να γίνουμε φίλοι με το «είναι» μας ώστε να μπορούμε να είμαστε φίλοι και με τη φύση που μας δίνει ζωή αλλά και με τους άλλους ανθρώπους.

Συντάχτηκε από την Ομάδα Οργάνωσης του Free and Real

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Τα παιδιά μας αξίζουν την υγεία


απόσπασμα απο το βιβλίο «Θωρακίστε τα παιδιά σας»
του Dr. Fuhrman

Διαμορφωνόμαστε από την παιδική μας ηλικία

Ως γονείς επιδιώκουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ποτέ δεν θα τους προξενούσαμε βλάβη με δική μας πρόθεση. Στην πραγματικότητα, τα φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο, τους διαβάζουμε παραμύθια την ώρα του ύπνου, τους φοράμε ζώνη ασφαλείας στο κάθισμα του αυτοκινήτου, αλλά στο θέμα παιδιά και διατροφή, μάλλον δε γνωρίζουμε πάντα τι είναι καλύτερο. Tα παιδιά μας φαίνεται να ψειρίζουν το φαγητό και τρώνε μόνο τυρί, μακαρόνια, φιλετάκια κοτόπουλου ή γάλα με μπισκότα.
Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε ότι αρρωσταίνουν συχνά. Ταλαιπωρούνται από ωτίτιδες που επανέρχονται, μύτες που «τρέχουν», στομαχόπονους και πονοκεφάλους. Με τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούμε, τα συνοδεύουμε στον παιδίατρο που θα συνταγολογήσει άλλο ένα γύρο από αντιβιοτικά. Όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά για τα παιδιά – σωστά;

Λάθος !

Το παραπάνω σενάριο μπορεί να ακούγεται «νορμάλ» για τα παιδιά μας σήμερα, αλλά δεν είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους ή και για τα άλλα έμψυχα είδη ζώων που τρέφονται με πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία φυσικές τροφές όπως σχεδιάστηκαν από τη φύση για κάθε συγκεκριμένο είδος. Επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει οτι τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν ένα πανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα, δυνατότερο κι από αυτό των ζώων. Το σώμα μας ειναι ένας αυτοεπιδιορθώμενος και αυτοπροστατευόμενος οργανισμός που έχει την εγγενή ικανότητα να αμύνεται ενάντια σε μικρόβια και να εμποδίζει χρόνιες ασθένειες. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο άν τροφοδοτούμε το σώμα μας με τις σωστές πρώτες ύλες. Όταν δεν ανταποκρινόμαστε σωστά στις διατροφικές απαιτήσεις ενός νεαρού σώματος, παρατηρούμε αλλόκοτες ασθένειες να παρουσιάζονται. Γινόμαστε μάρτυρες ακόμα και αυξανόμενων περιστατικών καρκίνου που ήταν αδιανόητα στο ιστορικό παρελθόν του ανθρώπινου βίου.

Παρά τις καλύτερες των προθέσεών μας, στη σημερινή εποχή ελλοχεύουν κίνδυνοι που και οι πιο καλοπροαίρετοι γονείς δεν έχουν ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο αθελά τους επισσωρεύουν τους κινδύνους αυτούς στα παιδιά τους. Είναι αυτονόητο πως άνθρωποι όπως εσείς κι εμείς δεν θα επιδιώκαμε παρά μόνο το καλύτερο για τα παιδιά μας αλλά καθημερινά με τους τρόπους μας, μπορεί ασυνείδητα να προκαλούμε βλάβες στα πολύτιμα νεαρά τους σώματα. Πως όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι: από τις καθημερινές επιλογές μας όσον αφορά τις τροφές που αποφασίζουμε να τους δώσουμε.

Υπάρχει ένα θέμα ζωτικής σημασίας που οι περισσότεροι καλοπροαίρετοι γονείς αγνούν. Δεν το γνωρίζουν διότι κανένας δεν τους το είπε. Το θέμα είναι το εξής: Η σύγχρονη διατροφή την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των παιδιών δημιουργεί ένα γόνιμο κυτταρικό περιβάλλον που ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Η προσπάθεια να προλάβουμε εκδήλωση καρκίνου στην ώριμη ηλικία ίσως να μην είναι εφικτή καθώς οι συντελεστές κινδύνου να μην είναι αντιστρέψιμοι σε αυτό το στάδιο. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως για να δράσουμε αποτελεσματικά πρέπει να παρέμβουμε πολύ νωρίτερα, ακόμη και εως τα πρώτα εφτά χρόνια της ζωής τους. Με άλλα λόγια οι παιδικές δίαιτες δημιουργούν ενήλικους καρκίνους. Ακριβώς έτσι: όταν τα παιδιά μας δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά αλλά τρέφονται με «σκουπιδοτροφές» τότε έχουν δημιουργηθεί τα θεμέλια για τον καρκίνο και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.
Η επιστημονική έρευνα πίσω από αυτές τις αναπάντεχες αποκαλύψεις παρατίθεται στο βιβλίο μου «θωρακίστε το παιδί σας» (Disease Proof your Child). Αυτή η αναφορά «ακουμπάει» μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Πάντως είναι αξιοπρόσεκτο το εξής θλιβερό γεγονός: Πολλά παιδιά σήμερα, ασθενούν συχνά από επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες, αλλεργίες, άσθμα και στην μετέπειτα ζωή τους μπορεί να παρουσιάσουν αυτοάνοσες ασθένειες όπως ερυθηματώδης λύκος, ελκώδη κολίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτές δεν οφείλονται στο γεγονός της μετάδοσης μικροβίων ή σε ελαττωματικά γονίδια, αλλά διότι η διατροφή τους είναι ανεπαρκής. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να προλαμβάνουν τέτοιες επιπλοκές. Το μόνο που μπορεί να το κάνει, είναι μια διατροφή άριστης θρεπτικής αξίας.

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία είναι καταιγιστικά και μαζί σοκαριστικά. Όπως φαίνεται, η τροφή που ταϊζουμε τα παιδιά μας κατά την περίοδο της ανάπτυξης έχει σημαντικότερη συμβολή στην εμφάνιση καρκίνων λόγω διατροφής από όλη τη τροφική εισροή στη διάρκεια των επόμενων 50 ετών. Στη σύγχρονη εποχή είναι γνωστό πως τα παιδιά στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων κρατών καταναλώνουν λιγότερο από 2% της διαιτάς τους σε φυσικές φυτικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά στις ΗΠΑ φτάνουν στην ενηλικίωσή τους έχοντας προσλάβει 90% των συνολικών θερμίδων τους από γαλακτοκομικά προϊόντα, άσπρο αλεύρι, ζάχαρη και έλαια. Το εκπληκτικό είναι πως περίπου το 25% των νηπίων από ενός έως δύο ετών δεν τρώνε καθόλου φρούτα και λαχανικά. Οι τηγανητές πατάτες είναι το πιο συνηθισμένο λαχανικό που τρώνε αφού φτάσουν τους 15 μήνες! Μα καλά, τρελάθηκαν εντελώς οι γονείς;

Σίγουρα είναι σοκαριστικές πληροφορίες, αλλά τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία παραμένουν πανίσχυρα και συγκλονιστικά για να τα αγνοήσουμε. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αναδυθεί πειστικές αποδείξεις που συνδέουν τις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως τη νόσο του Κρον, τον ερυθηματώδη λύκο και την εμφάνιση καρκίνου μεταγενέστερα, με συγκεκριμένους παράγοντες από τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μας. Αυτό σημαίνει, οτι τώρα πια γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος στο σώμα μας, που ευνοεί την εμφάνιση καρκίνων στη μετέπειτα ζωή και επίσης αντιλαμβανόμαστε εκείνους τους διατροφικούς παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν ένα καρκίνο στη μελλοντική ζωή του παιδιού μας. Το χειρότερο έιναι πως οι γονείς δεν έχουν πληροφορηθεί οτι οι τροφές που τρώνε τα παιδιά στα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους επηρεάζουν τόσο δραματικά την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η εκδήλωση του παιδικού διαβήτη, ο λύκος, η ψωρίαση και φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις δύναται να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα διατροφικών σφαλμάτων στην πολύ πρώιμη ηλικία και γίνονται αιτία τραγικών προβλημάτων υγείας. Χωρίς την απαραίτητη γνώση, όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να προλαμβάνουν μελλοντικούς καρκίνους, πολλοί γονείς δυστηχώς ταϊζουν τα παιδιά τους με επικίνδυνες τροφές που προκαλούν καρκίνο.

Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε ανεκτίμητες πληροφορίες στους γονείς, έτσι ώστε να δίνουν στα παιδιά τους το μεγαλύτερο δώρο απ’όλα – την ευκαιρία για μια υγιή και ποιοτικά μακροβίωτη ζωή.


Δεν θα επιτρέπαμε σίγουρα στα παιδιά μας να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι καπνίζοντας πούρα και πίνοντας ουίσκυ, διότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό. Ομως δίχως δεύτερη σκέψη τους δίνουμε κ...α κόλες, πατάτες τηγανισμένες σε υδρογονωμένα λιπαρά και τσήζμπεργκερ, αρκετά τακτικά. Πολλά παιδιά καταναλώνουν αναψυκτικά, ντόνατς, μπισκοτάκια, κρουασάν και ζαχαρωτά σε καθημερινή βάση. Είναι δύσκολο για τους γονείς να αντιληφθούν την ύπουλη και αργή καταστροφή του γενετικού δυναμικού των παιδιών τους και το έρεισμα για εμφάνιση σοβαρής πάθησης μελλοντικά, που οφείλεται στην κατανάλωση τέτοιων τροφών. Οι περισσότεροι από μας ίσως δεν θεωρούν καν, πως το να πίνουμε αναψυκτικά, να τρώμε τσιπς και γρήγορα γεύματα μπορεί να αντιστοιχεί στο ίδιο ρίσκο που παίρνουμε όταν αφήσουμε παιδιά να καπνίζουν.
Δεν θα ήταν καθόλου ρεαλιστικό να είμαστε αισιόδοξοι για την υγεία και την ευεξία της επόμενης γενιάς όταν υπάρχει μια χωρίς προηγούμενο αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Μια μελέτη αυτοψιών του 1992 σε παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα ήταν και η πιο δυσοίωνη, καθώς επιβεβαίωσε την ύπαρξη λιπώδους υλικού που εναποτίθεται στον αυλό των αρτηριών (πρώτα σημάδια αθηροσκλήρυνσης) στα περισσότερα παιδιά και εφήβους!

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, πολλοί ενήλικοι και παιδιά καταναλώνυν τροφές που είναι σοβαρά εξαντλημένες από φυτικές θρεπτικές ουσίες. Εχω παρατηρήσει τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών σε χιλιάδες ασθενείς και έμεινα σοκαρισμένος από τα θλιβερά χαμηλά επίπεδα σε υποτιθέμενα «υγιείς» ανθρώπους. Οι οργανισμοί μας δεν είναι απρόσβλητοι σε αμετάτρεπτους βιολογικούς νόμους που κυβερνούν τη κυτταρική λειτουργία. Καθώς περνά ο καιρός, η ασθένεια θα αναπτυχθεί. Ακόμα και οριακές ανεπάρκειες μπορούν να ευθύνονται για διάφορες ανεπαίσθητες ατέλειες στην ανθρώπινη υγεία που οδηγούν στο άγχος, στις αυτοάνοσες διαταραχές, στον καρκίνο και στη προβληματική όραση, για να ονομάσουμε μόνο μερικές.

Η εμφάνιση του καρκίνου του στήθους – ένα ενδεχόμενο της παιδικής ηλικίας
Η καρκινογένεση, η διεργασία που οδηγεί στον καρκίνο, πιστεύεται πως συμβαίνει σε μια σειρά σταδίων. Είναι μια διαδικασία που αρχίζει με προκαρκινική κυτταρική βλάβη που σταδιακά εξελίσσεται με κακοήθεις μεταβολές. Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη κυτταρικών ανωμαλιών που τελικά οδηγούν στον καρκίνο. Aυτό συνήθως συμβαίνει στη διάρκεια ή αμέσως μετά την έναρξη της εφηβείας. Να θυμάστε πως ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας ευθύνονται για την παραγωγή περίσσειας αναπαραγωγικών ορμονών και για πρώιμες παθολογικές μεταβολές στον ιστό του στήθους που δημιουργούν το «σκηνικό» για την εκδήλωση καρκίνου πολλά χρόνια αργότερα.
Μελέτες έχουν δείξει πως η πρώιμη εφηβεία (πριν από τη φυσιολογική ηλικία) είναι σημαντικός παράγοντας αυξημένου κινδύνου. Επιπλέον, υπάρχουν συντριπτικά τεκμήρια οτι οι ορμόνες των ωοθηκών παίζουν ένα σημαντικό ρόλο, σε όλα τα στάδια, στην ανάπτυξη του καρκίνου του στήθους. Είναι κοινώς γνωστό στους ιατρικούς κύκλους πως το συντομότερο ωριμάζει μια γυναίκα, όπως μετριέται από την ηλικία της πρώτης της περιόδου, τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Πρώιμο ξεκίνημα έμμηνου ρύσης και βάρος σώματος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό είναι ενδείξεις αυξημένου κινδύνου.

Το ανησυχητικό είναι οτι η εμφάνιση της πρώιμης εμμηνόρροιας σε όλο και νεαρότερες ηλικίες στις δυτικές κοινωνίες, συμβαίνει ήδη από τον 20ο αιώνα. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι σήμερα τα 12 έτη στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ο μέσος όρος ηλικίας αρχής της εφηβείας ήταν τα 17 έτη το 1840. Συνάμα, στην ίδια χρονική περίοδο, σημειώθηκε αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, επεξεργασμένων υδατανθράκων, τυριών και κρέατος ενώ υπήρχε τεράστια μείωση κατανάλωσης αμυλούχων φυτών, οσπρίων, φρούτων και ξηρών καρπών. Μεγαλύτερη κατανάλωση ζωικών τροφών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με πρώιμη αναπαραγωγική λειτουργία και ανάπτυξη. Αυτές οι ορμονικές ανωμαλίες παραμένουν και στην ενήλικη ζωή. Μητρικά ινώματα επίσης δημιουργούνται από διατροφές ελλιπείς σε φρούτα και λαχανικά και πλούσιες σε τυριά και κρέας. Όσο η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται ενώ μειώνεται αυτή των φυτικών τροφών, τόσο αυξάνει αναλογικά και η πιθανότητα για ινομυώματα.

Ομως δεν επηρεάζονται μόνο οι γυναίκες. Την ίδια αυξημένη επικινδυνότητα, ως αποτέλεσμα πρώιμης εφηβείας, συναντούμε και στον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων. Αν αναπτυχθούμε και ωριμάσουμε με γρήγορο ρυθμό, αυξάνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και γερνάμε συντομότερα. Αντικρύζουμε το ίδιο μοτίβο και στα πειραματόζωα. Αν τα ταϊζουμε έτσι ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα, ενηλικιώνονται πολύ συντομότερα, εμφανίζουν καρκίνο και πεθαίνουν νεώτερα.
Με άλλα λόγια, το «σκηνικό» στήνεται από λανθασμένες διατροφικές συνήθειες πολύ νωρίς στη ζωή μας. Καρκίνοι του στήθους και του προστάτη συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις νεανικές μας διατροφικές συνήθειες.

Λιγότερα ζωικά προϊόντα, περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Έχουμε προσηλυτιστεί από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια, να πιστεύουμε οτι η ζωική πρωτεϊνη είναι μια θρεπτική ουσία υψηλής αξίας. Έχουμε ανατραφεί με την ιδέα πως αυτές οι τροφές είναι καλές για εμάς, αν μας βοηθούν να μεγαλώσουμε γρήγορα. Τιποτε άλλο δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μακρυά από την αλήθεια.
Το κοινό, όπως και τα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με αυτό το θέμα. Συνεχίζουν να συσχετίζουν τον όρο καλύτερη διατροφή με την πρώιμη σωματική ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κατανάλωσης ζωικής πρωτεϊνης και ζωικού λίπους. Αυτές οι άστοχες τάσεις αναφέρονται επανειλημμένα ως κάτι επιθυμητό και θετικό. Για παράδειγμα, παλαιότεροι συγγραφείς και διατροφολόγοι λανθασμένα εξίσωναν την γρήγορη ανάπτυξη με την υγεία. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι κάτι καλό. Οσο πιο αργά αναπτύσσεται ένα παιδί, τόσο το αργότερο γερνάει. Αργή ανάπτυξη που παίρνει περισσότερο χρόνο για να φτάσει την ωριμότητα, είναι ενδεικτική της μακροζωίας στις μελέτες των ζώων. Το ίδιο συναντάμε και στους ανθρώπους: μια αφύσικα γρήγορη ανάπτυξη και πρώιμη εφηβεία είναι συντελεστές επικινδυνότητας για καρκίνους και άλλες ασθένειες στην ενήλικη φάση της ζωής. Αποδείξεις και στοιχεία που συνεχίζουν να συσσωρεύονται, σχετίζουν αυτούς ακριβώς τους παράγοντες που οδηγούν σε πρώιμη ωριμότητα και υπερβολική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία, με την αύξηση της εμφάνισης καρκίνων γενικότερα και όχι μόνο στήθους και προστάτη. Εξαιρώντας τον υποσιτισμό ή ένα σοβαρό νόσημα, όσο πιο αργά μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, τόσο περισσότερο ζούμε.

Τα ανθρώπινα όντα, όπως και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι σχεδιασμένα να ακολουθούν μια διατροφή όπου κυριαρχούν οι φυτικές τροφές φυσικής προέλευσης, με τον συνδυασμό των απαραίτητων φυτοχημικών ουσιών τους. Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της φυσιολογικής διατροφής. Οι διατροφικές προτιμήσεις και οι γεύσεις διαμορφώνονται πολύ νωρίς στη ζωή μας και τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε ότι και οι γονείς τους.

Συμπέρασμα
«Η πρόκληση του να μεγαλώνεις ένα υγιές παιδί σε ένα κόσμο παράλογων διατροφικών συνηθειών και τοξικών τροφικών επιλογών»

Έχοντας ένα παιδί, διαθέτετε μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσετε έναν άνθρωπο υπό ανάπτυξη. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα προς τα παιδιά μπορεί να είναι ένας θωρακισμένος από ασθένειες οργανισμός, δημιουργημένος από εξαιρετικές διατροφικές επιλογές που ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια. Ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, αλλεργίες, Διαταραχή ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα και ακόμα αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν να προληφθούν από σωστές διατροφικές συνήθειες στο ξεκίνημα της ζωής. Συνήθεις παιδικές ασθένειες δεν είναι μόνο αποφεύξιμες , αλλά μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά, αν ενσωματώσουμε άριστες διατροφικές επιλογές στη δίαιτά μας. Αυτό είναι κατά πολύ ανώτερο από την εξάρτηση από φάρμακα που εχουμε συνηθίσει. Κανένας γονέας δεν θα διαφωνούσε πως τα παιδιά μας αξίζουν μόνο το καλύτερο.

Mεταφρασμένο απο το αγγλικό πρωτότυπο κείμενο που βρίσκεται εδω.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Earthlings (Γήινοι)

Λογω και της επικειμενης Τσικνοπέμπτης το ντοκυμαντερ που ακολουθει είναι εξαιρετικα επικαιρο και πληρως διαφωτιστικο: