Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Παιδική διατροφολογια

Είναι σημαντικό να πω όχι στις βιομηχανοποιημένες τροφές

Τα παιδιά θα πρέπει να συνηθίσουν από μικρή ηλικία να αποφεύγουν τροφές που μπορεί να τα τοξινώνουν .Είναι εξαιρετικής σημασίας να αναπτύξουν γεύσεις και επιθυμίες για τροφές που τα αναβαθμίζουν ενεργειακά και τα θρέφουν αντί να τα αρρωσταίνουν.

Αν οι γονείς και οι κηδεμόνες πέσουν στην παγίδα του ‘‘εύκολου, γρήγορου’’ φαγητού όπως γεύματα σε fast food, σουβλάκια, πίτσες, κρέπες και των αναψυκτικών, των ενεργειακών ποτών και των βιομηχανοποιημένων ροφημάτων με γάλα αγελάδος και σοκολάτα, για να αποφύγουν την παιδική γκρίνια ή λόγω έλλειψης χρόνου, οι πιθανότητες είναι ότι θα το βρουν μπροστά τους και συνήθως όταν είναι αργά.

Tα παιδιά δεν αποζητούν τις ‘αντιτροφές’ για να μας βασανίσουν και να είναι άτακτα, αλλά επειδή ο οργανισμός τους αποζητά συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες. Ένας τρόπος να γνωρίζουν σε ποιες τροφές υπάρχουν αυτές οι ουσίες είναι και οι γεύσεις. Έτσι όταν το παιδί θέλει γλυκά και ζάχαρη, σάντουιτς, παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, αναψυκτικά εμπορίου κλπ. στην πραγματικότητα αναζητά γλυκόζη, ζωτικά λιπαρά, πρωτεΐνες, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι βιομηχανίες τροφίμων γνωρίζουν αυτό το ‘μυστικό’ και αναπτύσσουν τα προϊόντα τους σε αυτή την βάση αποκλειστικά. Το πρόβλημα είναι ότι τα προϊόντα τους μπορεί να είναι γευστικά και να περιέχουν μερικές θρεπτικές ουσίες, αλλά αυτές βρίσκονται σε λάθος μορφή και είναι εξαιρετικά βλαπτικές για το σώμα. Π.χ. τα γλυκά μπορεί να παρέχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης αλλά σε μορφή επεξεργασμένης ζάχαρης που αποσυντονίζει τον οργανισμό με ‘ενεργειακές εκρήξεις’ διότι η γλυκόζη απελευθερώνεται πολύ γρήγορα στο αίμα (άχρηστη και επικίνδυνη ενέργεια). Ταυτόχρονα σε αυτά τα προϊόντα η γλυκόζη δεν συνυπάρχει με άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ένζυμα που είναι απαραίτητα για τον ομαλό μεταβολισμό της.

περισσοτερα στο isoropia.gr

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! με παραδοσιακά γλυκάκια χωρίς ενοχές


Γιορταζουμε τα γενεθλια μας και παραμονη Χριστουγεννων προσφερουμε τα ωμοφαγικα μας μελομακαρονα!
δεν εχετε παρα να δοκιμασετε την πλουσια γευση τους!

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ 24/12/10

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Την εβδομάδα που έρχεται έχουμε γενέθλια, καθώς κλείνουμε ένα χρόνο από την ημέρα που αποφασίσαμε να προσφέρουμε τις γευστικές μας δημιουργίες στο ευρύ κοινό. Ετσι, με αφορμή αυτό το γεγονός, που συμπίπτει με τη γιορτή των χριστουγέννων, ετοιμάσαμε ένα ιδιαίτερο μενού για την παραμονή 24/12.
Οποιος μας δωσει την παραγγελία του για το μενού, απολαμβάνει και το γλυκό εντελώς δωρεάν , ως κέρασμα απο τη "γλυκιΑρμονία". Κόστος πλήρους μενού για κάθε άτομο: 17 € (με δωρεάν διανομή)

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ 24/12/10


Σούπα σπανάκι-αβοκάντο

Σαλάτα ανάμεικτη (λάχανο, καρότο, πιπεριά, φύτρα ροβίτσας) με σως τζίντζερ

Λαζάνια (κολοκυθάκι, τυρί κάσιους, πατέ καρυδιών, πράσινο πέστο, τομάτα)

Μελομακάρονα (καρυδιού)

Παρακαλούμε να μας δηλώσετε τις παραγγελίες σας εως την Τετάρτη 15/12 ώστε να προετοιμαστούν στην ώρα τους. Για οποιαδηποτε διευκρίνηση επικοινωνείστε μαζι μας.

Αν στείλετε την παραγγελία σας μέσω email,παρακαλούμε συμπεριλάβετε τηλ. επικοινωνιας και διεύθυνση. Κάνουμε διανομή στο χώρο σας την ώρα που μας έχετε υποδείξει μετά απο συνενόηση.


Ευχαριστουμε για την προτιμησή σας και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και ειρηνικά !

Εδώ μπορείτε να δείτε παλαιότερα μενού ενδεικτικά του κόστους.


glikiarmonia@gmail.com

www.glikiarmonia.com

http://glikiarmonia.wordpress.com

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλησπέρα σας, με το μενού για την εβδομάδα που έρχεται:


Tρίτη 7/12/10

Σαλάτα λάχανο με φύτρα και σως τζίντζερ

Γουακαμόλε με κρακεράκια καλαμπόκι

"Ρυζόγαλο" από σπόρους Chia


Παρασκευή 10/12/10

Kολοκυθόσουπα

Πίτσα

Κρέπα "σοκολάτα"


Οπως παντα, παρακαλούμε να δηλωσετε τις προτιμήσεις σας εως τη Δευτέρα το απόγευμα ώστε να προετοιμαστούν οι παραγγελίες σας στην ώρα τους. Για οποιαδηποτε διευκρίνηση επικοινωνείστε μαζι μας στα τηλ. 2130338253 και 6980.358.038.

Αν στείλετε την παραγγελία σας μέσω email,παρακαλούμε συμπεριλάβετε τηλ. επικοινωνιας και διεύθυνση. Κάνουμε διανομή στο χώρο σας την ώρα που μας έχετε υποδείξει μετά απο συνενόηση.


Ευχαριστουμε για την προτιμησή σας !

Εδώ μπορείτε να δείτε παλαιότερα μενού ενδεικτικά του κόστους.



για τη "γλυκιΑρμονία"

Βαγγέλης

http://glikiarmonia.wordpress.com

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Εργαστήριο α-ζαχαροπλαστικής για παιδιά

Είναι τραγικό το γεγονός πως ανάμεσα σε όλα τα εμπορικά επεξεργασμένα και με αμφισβητήσιμη θρεπτικότητα τρόφιμα, τα χειρότερα παραδείγματα βρίσκονται σε τροφές που παρασκευάζονται, διαφημίζονται και πωλούνται σε παιδιά. Παγωτά, τούρτες και ζαχαρωτά είναι ανάμεσα στις περισσότερο επιβαρυμένες και υπερ-επεξεργασμένες τροφές, καθώς περιέχουν όχι μόνο μεγάλα ποσοστά επεξεργασμένης ζάχαρης και συνθετικών γλυκαντικών, επεξεργασμένου αγελαδινού γάλακτος και πολύ συχνά ένα ολόκληρο εργαστήριο χημείας από συνθετικά αρώματα, χρωστικές, ζελατίνες, συντηρητικά κλπ.

Με ποια συχνότητα και σε ποιες ποσότητες είναι τελικά ασφαλής για τα παιδιά η κατανάλωση τεχνητών χρωμάτων, προπαρασκευασμένων μιγμάτων και τράνς λιπαρών, που κατά κόρον σερβίρονται στα παιδικά πάρτι και έπειτα γίνονται μέρος της καθημερινής διατροφής των παιδιών μας; Μήπως άθελά μας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες τους για γλυκίσματα και σνακ, τα ωθούμε σε παραδείγματα ανθυγιεινών επιλογών στην υπόλοιπη ζωή τους;
Μα υπάρχει κάτι εναλλακτικό;

Φυσικά υπάρχει!


Η "γλυκιΑρμονία" είναι δίπλα σας, για να σας απαλλάξει από τον κόπο και την αγωνία, προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γευτούν και να μάθουν να δημιουργούν εύκολα και γρήγορα, υγιεινά γλυκίσματα, σνακ και smoothies, (ακόμα και παγωτά!) από ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες , χωρίς τεχνητά χρώματα, ζάχαρη και τρανς λιπαρά. Μετά από αυτή την εμπειρία θα ξανα-ανακαλύψετε και σεις μαζί τους την απόλαυση που προσφέρουν οι φυσικές γεύσεις και την απίστευτη ενέργεια που δίνουν απλόχερα τα προϊόντα της φύσης όταν τα μεταχειριζόμαστε με ήπιους τρόπους. Που σημαίνει, ότι χρησιμοποιούμε μόνο φρούτα, λαχανικά και καρπούς στην ωμή μορφή τους ή αποξηραμένα. Σε καμιά περίπτωση δεν βράζουμε, ψήνουμε ή αλλοιώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο τα συστατικά που χρησιμοποιούμε. Αυτό κάνει ευκολότερα προσβάσιμη στα παιδιά την παρασκευή των εδεσμάτων και συνάμα αρκετά διασκεδαστική. Παράλληλα διατηρώντας άθικτα τα ένζυμα , τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχονται στις φυσικές τροφές, προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα δώρο για την φυσιολογική ανάπτυξή τους .
Λοιπόν , τώρα που γνωρίζετε τα δεδομένα, η επιλογή ανήκει σε εσάς!


* Τεχνητές χρωστικές , συντηρητικά και βελτιωτικά γέυσης τύπου Ε.Η προσθήκη πρόσθετων ουσιών με αριθμό Ε στα τρόφιμα είναι ένα ζήτημα τρέχουσας ανησυχίας για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Γενικά πολλές επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν κατά καιρούς συγκεκριμένα προσθετικά τροφίμων ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών.



Λεπτομέρειες προγράμματος
Το εργαστήριο απευθυνεται σε 10μελείς ομάδες παιδιών από 5 έως 12 ετών. Περιλαμβάνει όλα τα υλικά (μπλέντερ, τρίφτες, μούλτι) και τις πρώτες ύλες (βιολογικά φρούτα , καρποί και λαχανικά) που θα χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά για να δημιουργήσουν τα δικά τους γλυκίσματα και ροφήματα.

Με την καθοδήγηση της έμπειρης σεφ Βερόνικας, η δημιουργία γίνεται διασκέδαση! Τα παιδιά ακολουθούν εύκολες συνταγές που απαιτούν την ελάχιστη ενέργεια (κυριολεκτικα!) και τα προϊόντα τους καταναλώνονται φρέσκα επί τόπου! Η διατροφική αξία τους είναι εξασφαλισμένη λόγω των αγνών , βιολογικών και ανεπεξέργαστων πρώτων υλών!
Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό παιδιών και το είδος των πρώτων υλών. Η παρουσίαση είναι εντελώς δωρεάν* και προσφέρεται σε κάθε παιδί που συμμετέχει χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνετε ΜΟΝΟ το κόστος των πρώτων υλών!

Πρόγραμμα εργαστηρίου παρασκευής γλυκισμάτων για παιδιά

Προτεινόμενα γλυκίσματα και ροφήματα:

1. Σμούδι από φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλι και σπανάκι με σπιρουλίνα ή γύρη, μάνγκο , μαιντανός, ανανά, μπανάνα, μήλο ή αχλάδι)
2. Μιλκ Σέικ απο φρούτα και γάλα αμυγδάλου
3. τρουφάκια από καρύδια και χουρμάδες
4. Μους “σοκολάτας” με χαρούπι, αβοκάντο, μέλι , ή σιρόπι αγάβης,ταχίνι
5. “τίλτο” μπισκοτάκια με ταχίνι, χαρούπι και μέλι
6. Παγωτό σορμπέ από φρούτα και σιρόπι αγάβης

Τρεις επιλογές από την παραπάνω λίστα θα αποτελέσουν και το τελικό πρόγραμμα.

Όλες οι πρώτες ύλες είναι βιολογικές και το κόστος τους μοιράζεται με τον αριθμό των συμμετοχών.
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα

Και για να πάρετε μια «γεύση» από το πρόγραμμα ορίστε ένα μικρό παράδειγμα:
«Μπανάνα-σπλίτ»
2 μπανάνες
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σιρόπι αγάβης
1 χούφτα μουλιασμένα αμύγδαλα αποφλοιωμένα
Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει κρεμώδης πολτός.
Απολαύστε το και παγωμένο!


Και τα παιδιά σας, θα σας ευγνωμονούν για πάντα!

Στο πρώτο αυτό εργαστήρι η συμμετοχή είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, με ευγενική προσφορά του "FREE and REAL"

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 12 το μεσημέρι στο χωρο του F&R (Φιλολάου & Δαμαγήτου 37, Άγιος Αρτέμιος – Παγκράτι).

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (παρακαλουμε για 1 παιδι απο καθε οικογενεια, λογω περιορισμενων θέσεων)


email: glikiarmonia@gmail.com

* Η «γλυκιΑρμονία» υποστηρίζει ενεργά το δίκτυο “Freeconomy"
Το μενού μας για την εβδομάδα που έρχεται:


Tριτη 23/11/10

Κους κους απο κουνουπίδι

Aγριο ρυζι με σάλτσα τομάτας

"Τσήζκέϊκ" πορτοκάλι σοκολάτα



Παρασκευή 26/11/10

Πράσινη σαλάτα με σως μαγιονέζα κάρυ

Αβοκάντο γεμιστό με κρέμα "τυριών"

Τρουφάκια κάσιους-φουντούκι



Οπως παντα, παρακαλούμε να δηλωσετε τις προτιμήσεις σας εως τη Δευτέρα το απόγευμα ώστε να προετοιμαστούν οι παραγγελίες σας στην ώρα τους. Για οποιαδηποτε διευκρίνηση επικοινωνείστε μαζι μας.

Αν στείλετε την παραγγελία σας μέσω email,παρακαλούμε συμπεριλάβετε τηλ. επικοινωνιας και διεύθυνση. Κάνουμε διανομή στο χώρο σας την ώρα που μας έχετε υποδείξει μετά απο συνενόηση.


Ευχαριστουμε για την προτιμησή σας !

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το μενού της εβδομάδας 15/11/10

Καλημερα με το μενου μας για τη νέα εβδομαδα που ξεκίνησε!

Tρίτη 16/11/10


Τομάτες με "τυρί" κάσιους και λάδι βασιλικού

Μπιφτεκάκια πλιγούρι

Πουρέ από φύτρα φακής

Καρυδόπιτα


Παρασκευή 19/11/10

Σούπα από αγγούρι

"Σπαγγέτι" με λουκάνικα μανιταριών

Μacaroon сhia με γλασέ λεμόνι



Οπως παντα, παρακαλούμε να δηλωσετε τις προτιμήσεις σας εως τη Δευτέρα το απόγευμα ώστε να προετοιμαστούν οι παραγγελίες σας στην ώρα τους. Για οποιαδηποτε διευκρίνηση επικοινωνείστε μαζι μας.


Αν στείλετε την παραγγελία σας μέσω email,παρακαλούμε συμπεριλάβετε τηλ. επικοινωνιας και διεύθυνση. Κάνουμε διανομή στο χώρο σας την ώρα που μας έχετε υποδείξει μετά απο συνενόηση.

Ευχαριστουμε για την προτιμησή σας !



Εδώ μπορείτε να δείτε παλαιότερα μενού ενδεικτικά του κόστους.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΜΕΝΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 8/11/10-15/11/10 από τη "γλυκιΑρμονία"

Καλημερα με το μενου μας για αυτην την εβδομαδα

Tρίτη 9/11/10


Σούπα αβοκάντο-λάϊμ

Πουτίγκα σπανάκι-μανιτάρι

Ταρτάκια σοκολάτα-βατόμουρο



Παρασκευή 12/11/10

Νόρι φύτρων με "ροζ" σως

Τάκος με λαχανικά

"Ρυζόγαλο" με chia



Οπως παντα, παρακαλούμε να δηλωσετε τις προτιμήσεις σας εως τη Δευτέρα το απόγευμα ώστε να προετοιμαστούν οι παραγγελίες σας στην ώρα τους. Για οποιαδηποτε διευκρίνηση επικοινωνείστε μαζι μας.

Αν στείλετε την παραγγελία σας μέσω email,παρακαλούμε συμπεριλάβετε τηλ. επικοινωνιας και διεύθυνση. Κάνουμε διανομή στο χώρο σας την ώρα που μας έχετε υποδείξει μετά απο συνενόηση.


Ευχαριστουμε για την προτιμησή σας !

Εδώ μπορείτε να δείτε παλαιότερα μενού ενδεικτικά του κόστους.



για τη "γλυκιΑρμονία"

Βαγγέλης

www.glikiarmonia.com

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου · 7:30 μ.μ. - 10:30 μ.μ.

Τοποθεσία Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Φωκίωνος Νέγρη 42


Περισσότερες πληροφορίες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιστορία πίσω από το κοτόπουλο, την μπριζόλα και το ζαμπόν για τοστ που αγοράζετε; Ή τι υπάρχει πίσω από τα αυγά, το τυρί και το γάλα που απλώς βρίσκετε στα ψυγεία των super markets;
Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα για τη βαναυσότητα που υποστηρίζουν όταν αγοράζουν κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα. Πιστεύουν ότι το κρέας που αγοράζουν από το super market, προέρχεται από ζώα τα οποία δεν έχουν υποφέρει. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η βιομηχανία ζώων είναι από τα πιο βάναυσα πράγματα πάνω στη γη. Τα εκτρεφόμενα ζώα είναι τα πιο δυστυχισμένα και κακοποιημένα πλάσματα στον πλανήτη. Για να κρατήσουν οι επιχειρήσεις το κόστος χαμηλό, τα ζώα από τη γέννησή τους έως το θάνατό τους, αντιμετωπίζονται ως μηχανές παραγωγής κρέατος, γάλακτος ή αυγών.
Απλά σκεφτείτε: πώς θα σας φαινόταν να περνάτε όλη τη σύντομη και θλιβερή ζωή σας μέσα σε ένα κλουβί στο οποίο δεν έχετε χώρο ούτε καν για να γυρίσετε;
Να υποφέρετε από αρρώστιες και φρικτούς πόνους και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα;
Χωρίς να μπορείτε να νιώσετε το φως του ήλιου και χωρίς ποτέ να αναπνεύσετε τον καθαρό
αέρα;
Να σας ευνουχίζουν, να σας ακρωτηριάζουν (κόβοντας ό,τι τους είναι άχρηστο, όπως κέρατα, ουρές, ράμφη) ή να σας σημαδεύουν με πυρακτωμένα σίδερα, χωρίς κανένα αναισθητικό;
Κι όταν έρθει η ώρα να σας μεταφέρουν στο σφαγείο, να σας βάζουν μέσα σε υπερφορτωμένα φορτηγά, όπου δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά, χωρίς τροφή και νερό για πολλές μέρες, εκτεθειμένους στις όποιες καιρικές συνθήκες, όπου πολλοί από εσάς τελικά πεθαίνουν κατά τη μεταφορά..
Και όταν φτάνετε στα σφαγεία μη μπορώντας να σταθείτε στα πόδια σας από την εξάντληση, να σας κλωτσάνε και να σας χτυπούν για να προχωρήσετε προς τη σφαγή;
Και εκεί πρέπει να περιμένετε στην σειρά για να σας σφάξουν, βλέποντας κι ακούγοντας και
μυρίζοντας τον θάνατο των συντρόφων σας παντού, γύρω και μπροστά σας!
Και η σφαγή σας δεν γίνεται με κανένα σεβασμό και ευαισθησία, αλλά με τους πιο φθηνούς για τις εταιρείες τρόπους. Μη φαντάζεστε ότι θα σας ναρκώσουν και δεν θα καταλάβετε τίποτα.
Όχι! Θα έχετε τις αισθήσεις σας καθόλη τη διαδικασία! Ξέρετε ότι τα περισσότερα ζώα σφάζονται, διαμελίζονται, γδέρνονται ή βράζονται ζωντανά; Δεν είναι δυνατόν θα πείτε! Κι όμως! Κρυφές κάμερες που τοποθέτησαν φιλοζωικές οργανώσεις αποκαλύπτουν όλη τη φρίκη που βιώνουν τα ζώα από την πρώτη μέρα της ζωής τους έως το θάνατό τους!
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη γαλακτοβιομηχανία και τη βιομηχανία των αυγών. Για να
μπορούμε εμείς να έχουμε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι μας, οι μητέρες αγελάδες στερούνται τα μωρά τους λίγες ώρες μετά την γέννησή τους! (στην φύση θα θήλαζαν και θα ζούσαν μαζί με τα μωρά τους για τουλάχιστον 6-8 μήνες). Κλαίνε και βελάζουν για τα μωρά τους. Το ίδιο και τα μωρά για εκείνες. Υποβάλλονται σε συνεχείς αναγκαστικές εγκυμοσύνες για να μπορούν να παράγουν διαρκώς γάλα. Ζούν σε επιβαλλόμενη ακινησία, συνδεδεμένες συνέχεια με ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος.
Για να μπορούν τα ζώα να επιβιώσουν έστω και για λίγο σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, τους
χορηγούνται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, μαζί με ορμόνες και αφύσικες τροφές (όπως αιματάλευρα, ιχθυάλευρα) για να υπερ-επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, να προσθέσουν βάρος στα σώματά τους αλλά και για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος!
Το να τρώμε ένα πλάσμα που το έχουν αναθρέψει μόνο και μόνο για να φαγωθεί, και που ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να είναι ένα πραγματικό ον, είναι ανθυγιεινό, ανήθικο κι αφύσικο.
Τρώγοντας την σάρκα αυτών των πλασμάτων, τρώμε τον πόνο τους, τον φόβο τους, τον εξευτελισμό τους αλλά και την αρρώστια τους. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες ενοχοποιούν το κρέας και τα γαλακτοκομικά για καρδιοπάθειες, πολλές μορφές καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη, οστεοπόρωση, αρρώστιες των νεφρών, αρθρίτιδα, και άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις που πλήττουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Ενημερωθείτε! Ο κόσμος δεν αλλάζει από μόνος του!

Δείτε: Earthlings (2005), ντοκυμαντέρ 95΄
Διαβάστε: Τρώγοντας ζώα, του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, εκδόσεις Μελάνι
Πληκτρολογήστε: http://www.veganforum.gr/_

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Μήπως το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας, γίνεται πάρτι των λιπαρών, της ζάχαρης και των Έψιλον* ;



Τώρα έχετε μια μοναδική δυνατότητα για ένα αξέχαστο πάρτι που θα κάνει τα παιδιά σας να διασκεδάσουν παίζοντας και μαθαίνοντας να τρώνε υγιεινά.
Πως;
Με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα παιδικής απασχόλησης που συνδυάζει το επιμορφωτικό παιχνίδι με το γιορτινό τραπέζι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας στην καθοδήγηση της σεφ Βερόνικας και του κλόουν Πορτοκαλάκη από τη που θα τα βοηθήσει να φτιάξουν τις λιχουδιές , ακόμη και την τούρτα του πάρτι , μέσα σε ένα περιβάλλον ψυχαγωγικό και συνάμα εκπαιδευτικό.
Πόσες φορές είναι τελικά ασφαλής για τα παιδιά η κατανάλωση τεχνητών χρωμάτων, προπαρασκευασμένων μιγμάτων και τρανς λιπαρών, που κατά κόρον σερβίρονται στα παιδικά πάρτι και έπειτα γίνονται μέρος της καθημερινής διατροφής των παιδιών μας; Μήπως άθελά μας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες τους για γλυκίσματα και σνακ, τα ωθούμε σε παραδείγματα ανθυγιεινών επιλογών στην υπόλοιπη ζωή τους;
Μα υπάρχει κάτι εναλλακτικό;
Φυσικά υπάρχει!
Η "γλυκιΑρμονία" είναι δίπλα σας, για να σας απαλλάξει από τον κόπο και την αγωνία, προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γευτούν και να μάθουν να δημιουργούν εύκολα και γρήγορα, υγιεινά γλυκίσματα, σνακ και smoothies, (ακόμα και παγωτά!) από ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες , χωρίς τεχνητά χρώματα, ζάχαρη και τρανς λιπαρά. Μετά από αυτή την εμπειρία θα ξανα-ανακαλύψετε και σεις μαζί τους την απόλαυση που προσφέρουν οι φυσικές γεύσεις και την απίστευτη ενέργεια που δίνουν απλόχερα τα προϊόντα της φύσης όταν τα μεταχειριζόμαστε με ήπιους τρόπους. Που σημαίνει, ότι χρησιμοποιούμε μόνο φρούτα, λαχανικά και καρπούς στην ωμή μορφή τους ή αποξηραμένα. Σε καμιά περίπτωση δεν βράζουμε, ψήνουμε ή αλλοιώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο τα συστατικά που χρησιμοποιούμε. Αυτό κάνει ευκολότερα προσβάσιμη στα παιδιά την παρασκευή των εδεσμάτων και συνάμα αρκετά διασκεδαστική. Παράλληλα διατηρώντας άθικτα τα ένζυμα , τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχονται στις φυσικές τροφές, προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα δώρο για την φυσιολογική ανάπτυξή τους .
Λοιπόν , τώρα που γνωρίζετε τα δεδομένα, η επιλογή ανήκει σε εσάς!

Λεπτομέρειες προγράμματος
Το ψυχαγωγικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνεται σε 10μελείς ομάδες παιδιών από 5 έως 12 ετών. Περιλαμβάνει όλα τα υλικά (μπλέντερ, τρίφτες, μούλτι) και τις πρώτες ύλες (βιολογικά φρούτα , καρποί και λαχανικά) που θα χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά για να δημιουργήσουν τα δικά τους γλυκίσματα και ροφήματα. Υπάρχει δυνατότητα να φτιάξουν τα προσκεκλημένα παιδιά μαζί με τα εορτάζοντα, επι τόπου, ακόμα και την τούρτα γενεθλίων!
Με την καθοδήγηση της έμπειρης σεφ Βερόνικας , η δημιουργία γίνεται διασκέδαση! Τα παιδιά ακολουθούν εύκολες συνταγές που απαιτούν την ελάχιστη ενέργεια (κυριολεκτικα!) και τα προιόντα τους καταναλώνονται φρέσκα επί τόπου! Η διατροφική αξία τους είναι εξασφαλισμένη λόγω των αγνών , βιολογικών και ανεπεξέργαστων πρώτων υλών!
Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό παιδιών και το είδος των πρώτων υλών. Η παρουσίαση είναι εντελώς δωρεάν** και προσφέρεται σε κάθε παιδί που συμμετέχει χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνετε ΜΟΝΟ το κόστος των πρώτων υλών!
Και για να πάρετε μια «γεύση» από το πρόγραμμα ορίστε ένα μικρό παράδειγμα:
«Μπανάνα-σπλίτ»
2 μπανάνες
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σιρόπι αγάβης
1 χούφτα μουλιασμένα αμύγδαλα αποφλοιωμένα
Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει κρεμώδης πολτός.
Απολαύστε το και παγωμένο!

Προτεινόμενα γλυκίσματα και ροφήματα:
1.Σμούδι από φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλι και σπανάκι με σπιρουλίνα ή γύρη, μάνγκο , μαιντανός, ανανάς, μπανάνα, μήλο ή αχλάδι)
2.Μίλκ Σέϊκ απο φρούτα και γάλα αμυγδάλου
3.Τρουφάκια από καρύδια και χουρμάδες
4.Μους “σοκολάτας” με χαρούπι, αβοκάντο, μέλι , ή σιρόπι αγάβης,ταχίνι
5.“τίλτο” μπισκοτάκια με ταχίνι, χαρούπι και μέλι
6.Παγωτό σορμπέ από φρούτα και σιρόπι αγάβης

Τρεις επιλογές από την παραπάνω λίστα θα αποτελέσουν και το τελικό πρόγραμμα.

Όλες οι πρώτες ύλες είναι βιολογικές και το κόστος τους μοιράζεται με τον αριθμό των συμμετοχών.

Το εργαστήριο προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ σε παιδιά από 5 έως 12 ετών.






Και τα παιδιά σας, θα σας ευγνωμονούν για πάντα!

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε μαζί μας:
Τηλ. 6980.358.038
email: info@glikiarmonia.com



* Τεχνητές χρωστικές , συντηρητικά και βελτιωτικά γέυσης τύπου Ε.Η προσθήκη πρόσθετων ουσιών με αριθμό Ε στα τρόφιμα είναι ένα ζήτημα τρέχουσας ανησυχίας για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Γενικά πολλές επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν κατά καιρούς συγκεκριμένα προσθετικά τροφίμων ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών.

** Η «γλυκιΑρμονία» υποστηρίζει ενεργά το δίκτυο δωρεάν προσφοράς “Freeconomy”

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Δέκα λόγοι για να προτιμήσουμε ωμοφαγικό διαιτολόγιο

Μερικές φορές, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας για ποιους λόγους ακολουθούμε ωμοφαγία. Γιατί θα πρέπει να ασκούμαστε καθημερινά και γιατί θα πρέπει να ασχολούμαστε με τη διατροφή μας. Για ποιους λόγους θα πρέπει να ενσωματώσουμε περισσότερα υγιεινά ακατέργαστα τρόφιμα στη διατροφή μας. Εδώ είναι μερικοί από τους αγαπημένους μας:

1. Όταν ξεκινάτε να ενσωματώνετε πιο ωμά τρόφιμα στη διατροφή σας, αυτόματα αρχίζετε να εξαλείφετε τα τρόφιμα που είναι ανθυγιεινά. Χημικές ουσίες, επιβλαβείς ουσίες, εξευγενισμένα άμυλα, ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι μερικά μόνο.

2. Μπορείτε πραγματικά να αποτρέψετε και να αντιστρέψετε ασθένειες με την ενσωμάτωση περισσότερων ωμών τροφών στη διατροφή σας.

3. Σε γενικές γραμμές, θα βελτιώσουν την υγεία σας και την ευημερία. Περισσότερη ενέργεια, και μια αίσθηση ευεξίας συνοδεύει τις υγιεινές τροφές!

4. Η απώλεια βάρους είναι ένα φυσικό όφελος όταν εξαλειφθούν τα σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα και αντικατασταθούν με περισσότερες ωμές τροφές.

5. Είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Τα ζωικά προϊόντα συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για να μην αναφέρουμε τη σπατάλη στη χρήση γης, νερού και της ρύπανσης.

6. Βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμα από τροφές στη φυσική τους κατάσταση.

7. Μαγείρεμα τροφών... σε ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί ουσίες σε μορφές που είναι επιβλαβείς για την υγεία (ακρυλαμίδια , προηγμένα Προϊόντα Γλυκοζυλίωσης, ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες).

8. Ένζυμα! Ορισμένοι τύποι των ενζύμων που υπάρχουν στα φυτά είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή ορισμένων φυτοχημικών ουσιών σε εξαιρετικά ωφέλιμα συστατικά για το σώμα σας. Αυτά τα ένζυμα απελευθερώνονται όταν το φυτό τεμαχίζεται, λιώνεται, πολτοποιείται ή μασιέται. Το μαγείρεμα καταστρέφει αυτά τα ευεργετικά ένζυμα.

9. Το μαγείρεμα μειώνει δραματικά το φυτοχημικό περιεχόμενο των τροφών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το μαγείρεμα καταστρέφει ή μειώνει την ικανότητα των αντιοξειδωτικών στις τροφές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

10. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, για εμάς, είναι το γεγονός ότι απλά αισθανόμαστε καλύτερα. Πολύ καλύτερα. Έτσι ακριβώς!

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Περί χορτοφαγίας του Ελιζέ Ρεκλύ

Κείμενο που κυκλοφόρησε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ευτοπία



Δεδομένου ότι επιστήμονες καταξιωμένοι στο χώρο της υγιεινής και της βιολογίας έχουν εμβαθύνει σε θέματα που αφορούν τη φυσιολογική τροφή, θα προσπαθήσω να μην επιδείξω ανικανότητα εκφράζοντας τη γνώμη μου αναφορικά με τη ζωική και φυτική διατροφή. Έκαστος στο είδος του. Αφού δεν είμαι ούτε χημικός, ούτε γιατρός, δε θα αναφερθώ στο λεύκωμα ούτε και θα αναπαράγω φόρμουλες αναλυτών, αλλά θα περιοριστώ στο να αναφέρω τις προσωπικές μου εντυπώσεις οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, συμπίπτουν μ’ αυτές των χορτοφάγων. Θα κινηθώ στο πλαίσιο των δικών μου εμπειριών, εστιάζοντας σε κάποια σημεία προκειμένου να παραθέσω παρατηρήσεις που προέρχονται από μικρά περιστατικά της ίδιας της ζωής.
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να πω ότι η αναζήτηση της αλήθειας δεν έχει καμία σχέση με τις εντυπώσεις της παιδικής μου ηλικίας οι οποίες με κατέστησαν εν δυνάμει χορτοφάγο απ’ όταν ήδη ήμουν αγόρι με κοντά παντελόνια. Έχω μια χαρακτηριστική ανάμνηση τρόμου στη θέα του αίματος. Κάποιος απ’ την οικογένειά μου με είχε στείλει, μ’ ένα πιάτο στο χέρι, στο χασάπη του χωριού προστάζοντας με να του πάω ένα αιμόφυρτο κομμάτι κρέατος ή κάτι άλλο. Μ’ όλη την αθωότητα ξεκίνησα χαρωπά να κάνω αυτό που με πρόσταξαν και μπήκα στην αυλή όπου βρίσκονταν οι σφαγείς. Ακόμη θυμάμαι αυτή τη σκοτεινή αυλή όπου τρομακτικοί άνδρες περπατούσαν πάνω κάτω με μεγάλα μαχαίρια που σκούπιζαν πάνω σε πιτσιλισμένες από αίμα φόρμες. Ένα κουφάρι που κρεμόταν από μια βεράντα μου φάνηκε να καταλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο χώρο. Απ’ τη λευκή του σάρκα ένα κοκκινωπό υγρό στάλαζε στα ρείθρα. Τρέμοντας και σιωπηλός στάθηκα σ’ αυτή την αιματοβαμμένη αυλή μην μπορώντας να προχωρήσω αλλά και υπερβολικά τρομαγμένος για να φύγω. Δεν ξέρω τι μου συνέβη, το έχω απωθήσει από τη μνήμη μου. Νομίζω πως άκουσα ότι λιποθύμησα και ότι ο καλόκαρδος χασάπης με κουβάλησε στο σπίτι του. Δε ζύγιζα περισσότερο απ’ όσο ένα απ’ τα αρνιά που έσφαζε κάθε πρωί.
Κι άλλες παρόμοιες εικόνες σκιάζουν τα παιδικά μου χρόνια και, όπως αυτή η σκηνή στο σφαγείο, στιγματίζουν πολλές περιόδους της ζωής μου. Βλέπω τη γουρούνα του αγρότη, του ερασιτέχνη και του συνεπώς πολύ πιο βάναυσου σφαγέα. Θυμάμαι έναν απ’ αυτούς να σφάζει το ζώο τόσο αργά ώστε το αίμα να πέφτει στάλα – στάλα, διότι για να κάνεις καλά μαύρα λουκάνικα κρίνεται απαραίτητο το θύμα να έχει υποφέρει ανάλογα. Έκλαιγε χωρίς σταματημό, βγάζοντας που και που σπαρακτικά βογκητά απελπισίας. Ήταν σα να άκουγες παιδί. Και στην πραγματικότητα το οικόσιτο γουρούνι είναι για περίπου ένα χρόνο παιδί του σπιτιού. Το κανακεύουν για να παχύνει κι αυτό ανταποδίδει με αληθινή στοργή όλη τη φροντίδα που του παρέχεται, η οποία δεν έχει παρά μόνο ένα σκοπό – όσο το δυνατό περισσότερες φέτες μπέικον. Αλλά όταν η στοργή ανταποδίδεται από την καλή γυναίκα που φροντίζει το γουρούνι χαϊδεύοντας το και μιλώντας του γλυκά, δε θεωρείται γελοίο έως παράλογο κι εξευτελιστικό το να αγαπάμε ένα ζώο που μας αγαπάει;
Μια από τις πιο έντονες εντυπώσεις της παιδικής μου ηλικίας είναι όταν ήμουν μαρτυράς ενός απ’ αυτά τα αγροτικά δράματα, του βίαιου σκοτωμού ενός γουρουνιού από μια ομάδα χωρικών που επαναστάτησαν ενάντια σε μια γλυκιά γριούλα η οποία δεν έδινε τη συγκατάθεσή της για το φόνο του παχουλού της φίλου. Πλήθος χωρικών όρμησε στον αχυρώνα και έσυρε το κτήνος στο σφαγείο όπου όλα τα εξαρτήματα για την πράξη έστεκαν περιμένοντας, ενώ η δύστυχη κυρά βυθίστηκε σ’ ένα σκαμνί κλαίγοντας σιωπηλά. Στάθηκα δίπλα της και είδα αυτά τα δάκρια, μην ξέροντας εάν έπρεπε να τη συμπονέσω ή να ταχθώ με το πλήθος σκεπτόμενος πως ο θάνατος ενός γουρουνιού ήταν απλά δικαιολογημένος, καθορισμένος από την κοινή λογική και τη μοίρα.
Καθένας μας, ειδικά όσοι έχουν ζήσει στην επαρχία μακριά απ τις κοινές, συνηθισμένες πόλεις, όπου όλα είναι μεθοδικά τακτοποιημένα και συγκαλυμμένα – καθένας μας έχει δει κάτι απ’ αυτές τις βάρβαρες πράξεις που διαπράττονται απ’ τους κρεατοφάγους ενάντια στα ζώα που τρώνε. Δε χρειάζεται να πάει κανείς στην Porcopolis της Βορείου Αμερικής ή στο saladero του La Plata για να αναλογιστεί τη φρίκη της σφαγής που αποτελεί κυρίαρχη κατάσταση της καθημερινής μας διατροφής. Αλλά αυτές οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν με τον καιρό· υποχωρούν μπροστά στην ολέθρια επιρροή της καθημερινής «εκπαίδευσης» που τείνει να ωθεί το άτομο προς τη μετριότητα και που του αποστερεί ο,τιδήποτε οδηγεί στη δημιουργία αυθεντικής προσωπικότητας. Γονείς, δάσκαλοι, επίσημοι ή οικείοι, γιατροί, χωρίς να ξεχνάμε το παντοδύναμο ον που ονομάζουμε «όλος ο κόσμος», όλοι αυτοί συνεργάζονται για να σκληραγωγήσουν το χαρακτήρα του παιδιού όσον αφορά την «τετράποδη τροφή του», η οποία παρόλα αυτά αγαπάει όπως εμείς, αισθάνεται όπως εμείς και, κάτω από την επιρροή μας, προχωρά ή παλινδρομεί όπως εμείς.
Ένα από τα πιο λυπηρά αποτελέσματα της συνήθειάς μας να τρώμε κρέας είναι ότι τα ζώα που θυσιάζονται στη όρεξη του ανθρώπου έχουν συστηματικά και μεθοδικά μετατραπεί σε αποκρουστική, άμορφη μάζα και έχουν αποστερηθεί από κάθε πνευματική και ηθική αξία. Ακόμη και το ίδιο το όνομα του ζώου στο οποίο έχει μετατραπεί ο χοίρος χρησιμοποιείται ως μια από τις χειρότερες προσβολές· η μάζα κρέατος που βλέπουμε να κυλιέται σε δύσοσμες λακκούβες είναι τόσο αποκρουστική στην όψη που συμφωνούμε να αποφύγουμε κάθε ομοιότητα ονόματος μεταξύ του κτήνους και των πιάτων που φτιάχνουμε απ’ αυτό. Πόση διαφορά υπάρχει μεταξύ του κριαριού όσον αφορά την εμφάνιση και τις συνήθειές του, καθώς πηδάει πάνω στα βραχώδη όρη, και του πρόβατου που έχει χάσει κάθε ατομική πρωτοβουλία και έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε υποτιμημένη σάρκα – τόσο δειλή που δεν τολμάει ν’ αφήσει το κοπάδι και τρέχει με το κεφάλι καταπάνω στα σαγόνια του σκύλου που το κυνηγά. Ένας παρόμοιος εξευτελισμός συνέβη και στο βόδι, το οποίο βλέπουμε στις μέρες μας να κινείται με δυσκολία στα βοσκοτόπια, καθώς έχει μετατραπεί από τους κτηνοτρόφους σε μια πελώρια μάζα από γεωμετρικά σχήματα ωσάν να είχε εκ των προτέρων σχεδιαστεί για το μαχαίρι του χασάπη. Και για την παραγωγή αυτών των τερατουργημάτων χρησιμοποιούμε το όρο «αναπαραγωγή»! Με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνει ο άνθρωπος την αποστολή του ως εκπαιδευτής σε σχέση με τ’ αδέρφια του, τα ζώα.
Σχετικά μ’ αυτό, δεν φερόμαστε άλλωστε με παρόμοιο τρόπο σ’ ολόκληρη τη Φύση; Αν άφηνες ελεύθερη μια ομάδα μηχανικών σ’ ένα γοητευτικό λιβάδι ή στις όχθες ενός όμορφου ποταμού και σύντομα θα δεις τι θα έκαναν. Θα έκαναν ότι περνάει απ’ το χέρι τους για να επιδείξουν τη δουλειά τους και να επικαλύψουν τη φύση με τους σωρούς τους από σπασμένες πέτρες και κάρβουνο. Όλοι τους θα ήταν περήφανοι τουλάχιστον να δουν τα δημιουργήματά τους να σκεπάζουν τον ουρανό με ένα δίχτυ βρώμικου κίτρινου ή μαύρου καπνού. Μερικές φορές αυτοί οι μηχανικοί αναλαμβάνουν ακόμη και να βελτιώσουν τη Φύση. Έτσι, όταν οι βέλγοι καλλιτέχνες διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα στον Υπουργό Μεταφορών για τη βεβήλωση των πιο όμορφων τμημάτων του Meuse ανατινάζοντας τους γραφικούς βράχους που υπήρχαν κατά μήκος της όχθης, ο Υπουργός έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι εφεξής δε θα έχουν λόγο να παραπονιούνται καθότι δεσμεύτηκε να κατασκευάσει εκ νέου εργαστήρια με γοτθικούς πυργίσκους!
Παρομοίως και οι χασάπηδες επιδεικνύουν μπροστά στα μάτια του κοινού, ακόμη και στους πιο πολυσύχναστους δρόμους, κουφάρια σε αποσύνθεση, αιματοβαμμένα κομμάτια κρέατος, και πιστεύουν ότι συμφιλιώνονται με την αισθητική μας διακοσμώντας με θράσος τη σάρκα που κρεμάνε έξω με λουλούδια!
Διαβάζοντας τις εφημερίδες, αναρωτιέται κανείς εάν όλες οι φρικαλεότητες του πολέμου στην Κίνα είναι ένα κακό όνειρο αντί μια αξιοθρήνητη πραγματικότητα. Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι που είχαν την ευτυχία να μεγαλώσουν με στοργή απ’ τη μητέρα τους, και να διδαχθούν στο σχολείο τις λέξεις «δικαιοσύνη» και «καλοσύνη», πώς είναι δυνατόν αυτά τα άγρια θηρία με ανθρώπινα πρόσωπα να βρίσκουν ευχαρίστηση στο να δένουν Κινέζους τον ένα μαζί με τον άλλο από τα ρούχα τους και από τις κοτσίδες τους, πριν τους πετάξουν στο ποτάμι; Πώς γίνεται να σκοτώνουν τους τραυματισμένους και να βάζουν τους φυλακισμένους να σκάβουν τους ίδιους τους τάφους τους πριν τους πυροβολήσουν; Και ποιοί είναι αυτοί οι στυγεροί δολοφόνοι; Είναι άνθρωποι σαν εμάς που σπουδάζουν και διαβάζουν όπως εμείς, που έχουν αδέρφια, φίλους, σύζυγο ή αγαπημένη. Αργά ή γρήγορα μπορεί να τους συναντήσουμε, να τους πιάσουμε το χέρι, χωρίς να δούμε σημάδια αίματος πάνω του.
Αλλά δεν υπάρχει άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα στο φαγητό αυτών των εκτελεστών, που αποκαλούν τους εαυτούς τους «φορείς πολιτισμού» και στις άγριες πράξεις τους; Κι αυτοί επίσης συνηθίζουν να εξυμνούν τη ματωμένη σάρκα ως παράγοντα υγείας, δύναμης και εξυπνάδας. Κι αυτοί επίσης μπαίνουν χωρίς αποστροφή στο σφαγείο, όπου το πάτωμα είναι κόκκινο και γλιστερό, και όπου μπορεί κανείς να μυρίσει την αηδιαστικά γλυκιά μυρωδιά του αίματος. Υπάρχει λοιπόν τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο νεκρό σώμα ενός ταύρου και σ’ εκείνο ενός ανθρώπου; Τα κομμένα άκρα, τα εντόσθια ανακατεμένα το ένα με το άλλο, είναι περίπου τα ίδια: η σφαγή του πρώτου κάνει πιο εύκολη τη σφαγή του δεύτερου, ειδικά όταν ηχεί η διαταγή ενός αρχηγού, ή από μακριά ακούγεται η εντολή του εστεμμένου αφέντη, «Φέρσου ανελέητα».
Ένα γαλλικό ρητό λέει «κάθε δύσκολη υπόθεση επιδέχεται υπεράσπισης». Αυτό το ρητό είχε ισχυρή δόση αλήθειας αρκεί οι στρατιώτες κάθε έθνους να διέπρατταν τις βαρβαρότητές τους χωριστά, διότι οι φρικαλεότητες για τις οποίες κατηγορήθηκαν θα μπορούσαν αργότερα να αποδοθούν σε ζήλια ή εθνικό μίσος. Αλλά στην Κίνα, τώρα, οι Ρώσοι, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί δεν έχουν καν την αξιοπρέπεια να κρίνουν ο ένας τον άλλο. Αυτόπτες μάρτυρες, ακόμη και οι ίδιοι οι συγγραφείς, μάς έστειλαν πληροφορίες σ’ όλες τις γλώσσες, κάποιοι κυνικά και κάποιοι συγκρατημένα. Η αλήθεια δεν αμφισβητείται πλέον, αλλά μια νέα ηθική δημιουργήθηκε για να την εξηγήσει. Αυτή η ηθική λέει πως υπάρχουν δυο νόμοι για την ανθρωπότητα, μια αφορά τις κίτρινες φυλές ενώ η άλλη είναι προνόμιο της λευκής. Το να δολοφονείς ή να βασανίζεις τους πρώτους, φαίνεται συνεπώς ότι είναι επιτρεπτό, ενώ είναι λάθος το να κάνεις το ίδιο στους δεύτερους.
Δεν είναι λοιπόν η ηθική μας όσον αφορά τα ζώα εξίσου ελαστική; Το να εκπαιδεύεις σκυλιά να κομματιάζουν μια αλεπού διδάσκει και σ’ έναν ευγενή πώς να μαθαίνει τους άντρες του να κυνηγούν τους Κινέζους φυγάδες. Τα δύο είδη κυνηγιού ανήκουν στο ίδιο «άθλημα»: μόνο που όταν το θύμα είναι άνθρωπος, ο ενθουσιασμός και η ένταση είναι μεγαλύτερος. Χρειάζεται να ρωτήσουμε τη γνώμη αυτού που πρόσφατα επικαλέστηκε το όνομα του Αττίλα, χρησιμοποιώντας αυτό το τέρας ως πρότυπο για τους στρατιώτες του;
Δεν παρεκκλίνουμε εάν αναφέρουμε τις φρικαλεότητες του πολέμου σε σχέση με τη σφαγή κοπαδιών και τα σαρκοφάγα συμπόσια. Η διατροφή των ατόμων συνδέεται στενά με τα ήθη και τα έθιμά τους. Το αίμα απαιτεί αίμα. Στο σημείο αυτό, οποιοσδήποτε αναλογιστεί τα άτομα που έχει γνωρίσει θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους χορτοφάγους και στους χυδαίους κρεατοφάγους, τους άπληστους πότες αίματος, όσον αφορά την άνεση στους τρόπους, την ευγένεια ψυχής και την ισορροπία της ζωής τους.
Είναι αλήθεια ότι οι αρετές αυτές δεν εκτιμώνται ιδιαίτερα από αυτά τα «ανώτερα άτομα», τα οποία χωρίς να είναι καλύτεροι από τους λοιπούς θνητούς είναι πάντα αλαζόνες και φαντάζονται ότι εξυψώνουν τον εαυτό τους περιφρονώντας την ταπεινότητα και εκθειάζοντας τη δύναμη. Σύμφωνα μ’ αυτούς η πραότητα ισοδυναμεί με την αδυναμία: οι άρρωστοι είναι εμπόδιο και θα ήταν ελεημοσύνη να τους ξεφορτωθούμε. Εάν δεν τους σκοτώσουν θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιτραπεί να πεθάνουν. Κι όμως αυτοί οι εύθραυστοι άνθρωποι έχουν περισσότερη αντοχή στην αρρώστια από τους δυνατούς. Οι ρωμαλέοι και ζωηρόχρωμοι άνθρωποι δεν ζουν πάντα περισσότερο: οι πραγματικά δυνατοί δεν είναι αυτοί που φαίνονται δυνατοί επιφανειακά, με την κοκκινωπή επιδερμίδα, τους διασταλμένους μυς, και την γλοιώδη παλικαριά. Οι στατιστικές θα μπορούσαν να μας δώσουν θετικές πληροφορίες στο σημείο αυτό, και θα το είχαν ήδη κάνει αν δεν ήταν αυτοί οι πολυάριθμοι ενδιαφερόμενοι που αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο στο να συγκεντρώνουν αριθμούς στα πεδία μάχης προκειμένου να αποδείξουν τις αντίστοιχες θεωρίες τους.
Αλλά, όπως κι αν είναι τα πράγματα, λέμε απλώς ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των χορτοφάγων, το θέμα δεν είναι εάν οι δικέφαλοι ή οι τρικέφαλοί τους είναι πιο δυνατοί από αυτούς των κρεατοφάγων, ούτε εάν ο οργανισμός τους είναι ικανότερος να αντέξει τους κινδύνους της ζωής και την πιθανότητα θανάτου, το οποίο είναι και σημαντικότερο: γι’ αυτούς το σημαντικότερο σημείο είναι η αναγνώριση του δεσμού στοργής και καλής θέλησης που ενώνει τον άνθρωπο με τα υποτιθέμενα κατώτερα ζώα και η επέκταση του συναισθήματος που ήδη έβαλε τέλος στον κανιβαλισμό μεταξύ των ανθρώπων και σ’ αυτά τα αδέρφια μας. Οι λόγοι που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι ανθρωπολόγοι ενάντια στην αχρησία της ανθρώπινης σάρκας από την καθημερινή μας διατροφή θα ήταν το ίδιο τεκμηριωμένοι με αυτούς που χρησιμοποιούν οι κρεατοφάγοι σήμερα. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνταν ενάντια σ’ αυτή την τερατώδη συνήθεια, είναι ακριβώς αυτά που εμείς οι χορτοφάγοι υιοθετούμε σήμερα. Το άλογο και η αγελάδα, το κουνέλι και η γάτα, το ελάφι και ο λαγός, ο φασιανός και ο κορυδαλλός, μας ευχαριστούν περισσότερο σαν φίλοι παρά σαν κρέας. Θέλουμε να τους διατηρήσουμε είτε σαν συνεργάτες, είτε απλώς σαν συντρόφους στη χαρά της ζωής και της φιλίας.
Ένα είναι βέβαιο, πως αν διατηρήσουμε τη χιμαιρική ιδέα να κάνουμε τη θεωρία μας πράξη μέχρις εσχάτων χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τα άλλα είδη θα υποπέσουμε στον απόλυτο παραλογισμό. Από αυτή την άποψη η αρχή της χορτοφαγίας δε διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη αρχή· πρέπει να προσαρμοστεί στις συνήθεις συνθήκες ζωής. Είναι φανερό ότι δεν επιθυμούμε να υποβιβάσουμε τις πρακτικές και τις πράξεις μας που εφαρμόζουμε καθημερινά στο σεβασμό της παραμικρής μορφής ζωής. Δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα, όπως μερικοί Βουδιστές, επειδή το μικροσκόπιο μας δείχνει ότι μια σταγόνα νερό είναι γεμάτη από μικροοργανισμούς. Δε θα διστάζουμε να κόβουμε ενίοτε ένα κλαδί στο δάσος ή να μαζεύουμε ένα λουλούδι σε ένα κήπο. Θα φτάσουμε ακόμη και ως το σημείο να πάρουμε ένα μαρούλι ή και να κόψουμε λάχανα και σπαράγγια για το φαγητό μας, παρόλο που αναγνωρίζουμε πλήρως τη ζωή που υπάρχει τόσο μέσα στο φυτό όσο και στα ζώα. Δεν μας ενδιαφέρει να ιδρύσουμε νέα θρησκεία, ούτε να περιορίσουμε τους εαυτούς μας υιοθετώντας κάποιο αιρετικό δόγμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταστήσουμε την ύπαρξή μας όσο το δυνατόν πιο όμορφη και αρμονική, τόσο μέσα μας, όσο και αναφορικά με την αισθητική του περίγυρού μας.
Όπως οι πρόγονοί μας, έχοντας απηυδήσει πλέον να τρώνε τους συνανθρώπους τους και μια ωραία ημέρα σταμάτησαν να τους σερβίρουν στο τραπέζι τους· όπως τώρα, ανάμεσα στους κρεατοφάγους υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να φάνε τη σάρκα του αλόγου, του ευγενούς συντρόφου του ανθρώπου, ή των οικόσιτων μας ζώων, του σκύλου και της γάτας, έτσι και για εμάς είναι δυσάρεστο να πιούμε το αίμα και να μασήσουμε τη σάρκα του βοδιού, του οποίου ο μόχθος μάς βοηθάει να καλλιεργήσουμε το καλαμπόκι μας. Δε θέλουμε πλέον να ακούμε το βέλασμα των προβάτων, το μούγκρισμα των ταύρων και τις διαπεραστικές στριγκλιές των γουρουνιών καθώς τα οδηγούν στο σφαγέα. Αποβλέπουμε κάποτε να μη χρειάζεται να περπατάμε γρήγορα για να περιορίσουμε το χρόνο που θα προσπερνάμε τα λημέρια της σφαγής με τα ρυάκια αίματος και τις σειρές αιχμηρών γάντζων, όπου κουφάρια κρέμονται από αιματοβαμμένους άνδρες, οπλισμένους με τρομερά μαχαίρια. Θέλουμε κάποια μέρα να ζούμε σε μια πόλη όπου δε θα βλέπουμε πια κρεοπωλεία γεμάτα από πτώματα, δίπλα σε καταστήματα με υφάσματα ή κοσμηματοπωλεία, και απέναντι από φαρμακεία ή κοντά σε κάποια παράθυρο γεμάτο με ποικιλία από φρούτα, ή όμορφα βιβλία, γκραβούρες ή αγαλματίδια και έργα τέχνης. Θέλουμε ένα περιβάλλον ευχάριστο και σε αρμονία με την ομορφιά.
Και εφόσον οι γιατροί και πολύ περισσότερο η ίδια μας η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι αυτά τα άσχημα κομμάτια κρέατος δεν αποτελούν είδος τροφής απαραίτητο για την ύπαρξή μας, βάζουμε στην άκρη όλα αυτά τα αποτροπιαστικά φαγητά που οι πρόγονοί μας θεωρούσαν ευχάριστα και που αρέσουν στην πλειοψηφία των σύγχρονών μας. Ελπίζουμε πως σύντομα οι κρεατοφάγοι θα έχουν τουλάχιστον την ευγένεια να κρύβουν το φαγητό τους, πως τα σφαγεία θα σταλθούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ας τοποθετηθούν εκεί και τα κρεοπωλεία, όπου, όπως οι στάβλοι, θα είναι κρυμμένα σε σκοτεινές γωνίες.
Εξαιτίας της ίδιας ασχήμιας απεχθανόμαστε την ζωοτομία και όλα τα επικίνδυνα πειράματα, εκτός εάν τελούνται από τον επιστήμονα στον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ασχήμια της πράξης που μάς γεμίζει αηδία όταν βλέπουμε κάποιο φυσιολάτρη να καρφιτσώνει ζωντανές πεταλούδες στο κουτί του, ή να καταστρέφει την είσοδο μιας φωλιάς μυρμηγκιών για να μετρήσει τα μυρμήγκια. Αποστρέφουμε με δυσαρέσκεια το βλέμμα από το μηχανικό που ληστεύει την ομορφιά της Φύσης φυλακίζοντας την υδατόπτωση σε σωλήνες, και από τον Καλιφορνέζο ξυλοκόπο που κόβει ένα δέντρο ηλικίας τριών χιλιάδων ετών και ύψους τριακοσίων μέτρων για να δείξει τα δαχτυλίδια του σε πανηγύρια και εκθέσεις. Η ασχήμια μέσα στους ανθρώπους, στις πράξεις, στη ζωή, στη Φύση που μας περιβάλλει, αυτός είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Ας γίνουμε όμορφοι και ας γίνει και η ζωή μας όμορφη!
Ποια είναι λοιπόν τα φαγητά που φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με το ιδανικό της ομορφιάς, τόσο όσον αφορά στη φύση τους, όσο και στις απαραίτητες μεθόδους προετοιμασίας τους; Είναι ακριβώς εκείνα που ανέκαθεν εκτιμούσαν οι άνθρωποι που ζούσαν απλά· τα φαγητά που γίνονται καλύτερα χωρίς να χρειάζονται τα περίπλοκα τεχνάσματα της κουζίνας. Είναι τα αβγά, οι σπόροι, τα φρούτα, δηλαδή τα προϊόντα των ζώων και τα λαχανικά, των οποίων οι οργανισμοί αντιπροσωπεύουν το προσωρινό σταμάτημα της ζωτικότητας και τη συγκέντρωση των απαραίτητων συστατικών για τη δημιουργία νέας ζωής. Τα αβγά των ζώων, οι σπόροι των φυτών, τα φρούτα των δέντρων, είναι το τέλος ενός οργανισμού που δεν υπάρχει πια και η αρχή ενός οργανισμού που δεν υπάρχει ακόμη. Ο άνθρωπος τα παίρνει για να τραφεί χωρίς να σκοτώσει το πλάσμα που τα παράγει, εφόσον αυτά δημιουργούνται στο σημείο επαφής δύο γενεών. Δεν μας λένε άλλωστε και οι επιστήμονές μας, που μελετούν οργανική χημεία, πως το αβγό του ζώου ή του φυτού είναι η καλύτερη αποθήκη όλων των ζωτικών συστατικών; Omne vivum ex ovo.1
Μετάφραση: Αρετή Καραμήτσιου



1. Singer, Peter, Animal Liberation: A New Ethics for Our Treatment of Animals, New York Review/Random House, New York, 1975
2. Για το ζήτημα βλέπε το ενδιαφέρον βιβλίο Dombrowski, Daniel A., Vegetarianism, The Philosophy Behind the Ethical Diet, Wellingborough, Thorsons, 1984. Βλέπε επίσης Sorabji, Richard, Animal Minds and Human Morals, The Origins of the Western Debate, Duckworth, London, 1993.
3. Hume, David, An Enquiry Concerning the Orinciples of Morals, 1977.
4. Πλούταρχος, «Περί Σαρκοφαγίας», Λόγος Ά, σρο Πλούταρχος, Ηθικά, τομ. 25, Κάκτος, Αθήνα, 1996 (994Α).
5. Donovan, Josephine, "Attention to Suffering: Sympathy as a Basis for Ethical Treatment of Animals," στο Josephine Donovan & Carol J. Adams, eds., Beyond Animal Rights, A Feminist Caring Ethic for the Ethical Treatmenty of Animals, Continuum, New York:; 1996, σσ. 147-169.
6. Βλέπε για παράδειγμα τις ενέργειες της οργάνωσης Μέτωπο για την Απλελευθέρωση των Ζώων (Animal Liberation Front, ALF).
7. Βλέπε κυρίως το δίτομο έργο του Lewis Mumford Ο Μύθος της Μηχανής (μτφρ. Βασίλης Τομανάς, Νησίδες, Θεσσαλονίκη, 2005).
8. Ο Ρεκλύ αναφέρεται στα αντίποινα των ευρωπαϊκών στρατευμάτων εναντίον της αντι-ιμπεριαλιστικής κινέζικης εξέγερσης των Μπόξερς (1899-1901).
9. Για τη διάλυση της κατηγορίας του ανθρωπομορφισμού από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των ζώων βλέπε στα ελληνικά το Μάσσον Τσέφρυ Μ. & Μακκάρθυ, Σούζαν, μτφρ, Μακίτα Χάουελ, Ωκεανίδα, Αθήνα, 1996. Για μια νεότερη μελέτη στα αγγλικά βλέπε Bekoff Marc, The Emotional Lives of Animals, New Word Library, Novanto California, 2007. Για το ζήτημα της βίωσης ηδονής από την πλευρά των άλλων ζώων στα ελληνικά βλέπε Μπάλκομπ, Τζόναθαν, Οι Απολαύσεις των Ζώων, Αθήνα, 2008.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Όσα δεν θέλουν να ξέρουμε

- Πως τρέφουμε τον οργανισμό μας;
- Εύγευστες τοξίνες.
- Είμαστε ο,τι τρώμε;
- Βιολογικά τρόφιμα.
- Συμπληρώματα διατροφής.
- Νηστεία και μακροζωία.
- Είναι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βασισμένο στις εκφυλιστικές ασθένειες;

Απαντα ο Γιωργος Μηνουδης

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Φυτοστερόλες: άλλος ένας διατροφικός μύθος

ΧΟΛHΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

''Πριν από 2 περίπου χρόνια μια φίλη γιατρός στον Καναδά μου ανέφερε ότι
ένα πολύ γνωστό προϊόν το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα και περιέχει
φυτοστερόλες οι οποίες, ως γνωστόν υποστηρίζεται ότι κατεβάζουν
αποτελεσματικά την χοληστερίνη, εκεί δεν είχε πάρει ποτέ άδεια
κυκλοφορίας (σε μία χώρα που θεωρείται ότι έχει ίσως την καλύτερη
ιατρική στον κόσμο). Ψάχνοντας τους λόγους της απαγόρευσης η έρευνα
αποκάλυψε στοιχεία που είναι μάλλον ανησυχητικά. Από μελέτες που
έγιναν το 2000 σε ποντίκια στα εργαστήρια του Κέντρου Ελέγχου
Διατροφής του Υπουργείου Υγείας του Καναδά βρέθηκε ότι οι μεμβράνες
των κυττάρων χάνουν ένα μέρος από την ελαστικότητα τους και γίνονται
δύσκαμπτες όταν φυτοστερόλες, προσλαμβανόμενες μέσω της διατροφής,
εισέρχονται στην κυκλοφορία του οργανισμού [Journal Nutrition 2000
May;130(5):1166-78]..''

Γράφει ο Βασίλης Φραντζολάς, Food Policy, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα..

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Γάλα και οστεοπόρωση: αλλος ενας διατροφικος μυθος;

Ποιά είναι η σχέση μεταξύ οστεοπόρωσης (και όχι μόνο) με την κατανάλωση γαλακτοκομικών;





Η απάντηση εδώ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Χορτοφαγική διατροφή : H επίσημη θέση της αμερικανικής ένωσης διαιτολόγων


"Η θέση της ένωσης είναι πως σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους χορτοφαγίας, είναι υγιεινές, θρεπτικά ικανοποιητικές και διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Kαλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για κάθε άτομο σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της βρεφικής και νηπιακής περιόδου, της παιδικής ηλικίας, της ενηλικίωσης, ακόμα και για αθλητές.

Χορτοφαγική ορίζεται μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κρέας ή θαλασσινά ή τρόφιμα που τα περιέχουν. Μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συνιστώμενες δόσεις των κυριότερων θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη, τα ω3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος , ψευδάργυρος, ασβέστιο και οι βιταμίνες D και B12. Σε μερικές περιπτώσεις συμπληρώματα ή ενισχυμένες τροφές μπορούν να παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Μια αποδεικτική έρευνα έδειξε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να είναι διατροφικά επαρκείς στην εγκυμοσύνη με θετικά αποτελέσματα για την υγεία των νεογνών και των μητέρων τους. Τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας έδειξαν ότι μια χορτοφαγική δίαιτα συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Οι χορτοφάγοι επίσης φαίνεται να έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης και χοληστερόλης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2, από τους μη χορτοφάγους.

Επιπροσθέτως, οι χορτοφάγοι έχουν την τάση να παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λιγότερα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.
Τα χαρακτηριστικά της χορτοφαγικής δίαιτας που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών περιλαμβάνουν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης και υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών , προϊόντων σόγιας, φυτικών ινών και φυτοχημικών συστατικών.

Η ποικιλία διατροφικών πρακτικών μεταξύ των χορτοφάγων καθιστά απαραίτητη την ατομική αξιολόγηση για κάθε περίπτωση. Εκτός από την αξιολόγηση της επαρκούς και κατάλληλης διατροφής, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι επιφορτίζονται με ένα σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων σχετικά με τις πηγές ορισμένων θρεπτικών συστατικών, την εξεύρεση πρώτων υλών και την προετοιμασία τους καθώς επίσης και τις τροποποιήσεις στη δίαιτά τους ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οργανισμού".

Η πλήρης αναφορά δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου 2009 του περιοδικού της ένωσης ΑDA

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Tα οφέλη της νηστείας

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας;
- Η νηστεία έχει σημαντικά οφέλη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων



Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κυρίως κορεσμένο (ζωικό) λίπος και χοληστερόλη και να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, πέτρες στη χολή και διάφορα είδη καρκίνου. Κατά τη νηστεία αυξάνεται ή πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες. Η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους, υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της σαρακοστής.
Οι άνθρωποι που νηστεύουν έχουν επίσης πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες - μία αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχάϊμερ. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νηστείας η διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες που προσφέρουν στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς επίσης και πολλές φυτικές ίνες. Έτσι, το σώμα γεμίζει με θρεπτικές ουσίες και αποφεύγετε και η δυσκοιλιότητα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο.
Αναμφίβολα, η νηστεία συμβάλει στη σωματική και ψυχική αποτοξίνωση.



Νηστίσιμα: Βελτιώστε την υγεία σας και αδυνατίστε κάνοντας νηστεία.


Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο και να θωρακίσουμε την υγεία μας περιλαμβάνοντας στο καθημερινό μενού τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, αφού το τυπικό νηστίσιμο μενού αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής. Ακολουθώντας λοιπόν ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο κατά την διάρκεια της νηστείας μπορούμε να αδυνατίσουμε χωρίς να στερηθούμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΥΓΕΙΑ...


(αναδημοσίευση από το Free and Real)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

The great Illusion.

Είναι τραγικό λάθος να πιστέψει κάποιος ότι οι πληροφορίες που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και που παρουσιάζονται παρακάτω είναι σωστές ή λανθασμένες. Η γνώση, η δύναμη και οι απαντήσεις είναι ΟΛΑ μέσα μας, στα κύτταρα μας, γραμμένα στο DNA μας. Δεν παρουσιάζεται καμία «βίβλος της υγείας» και δεν υπάρχει ανάγκη αφορισμού κανενός ειδικού και καμίας επιστήμης. Το σώμα μας, ο νους μας και η ψυχή μας δεν αποκτούν και δεν παρουσιάζουν ασθένειες κατά λάθος και χωρίς αιτία. Αντίθετα, ΕΜΕΙΣ είμαστε αυτοί που δημιουργούμε τα προβλήματα, που κάνουμε λάθος επιλογές, που δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας, να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και να λειτουργήσουμε λογικά, συνειδητά και με σθένος στις καθημερινές άρρωστες καταστάσεις που ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει στον εαυτό μας και στους άλλους με την γκρίνια μας, την απαισιοδοξία μας, το φθόνο μας, την ασυνειδησία και την απληστία μας. Ας αναλάβουμε επιτέλους την ευθύνη για όσα μας συμβαίνουν.Η γνώση, η λογική και το συναίσθημα είναι και τα τρία μέσα μας. Ας τα γνωρίσουμε επιτέλους, ας γνωρίσουμε τον εαυτό μας, ας βάλουμε υγιής στόχους και ας πάρουμε συνειδητές αποφάσεις για το καλό της ζωής μας, των συνανθρώπων μας και του περιβάλλοντός μας. Ας το κάνουμε για μας, αληθινά ελεύθερα.ΆΡΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός σαν ολότητα και το κάθε κύτταρο ξεχωριστά στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές και ακλόνητες βάσεις της υγείας, α) την ΑΡΙΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ β) την ΑΡΙΣΤΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ γ) την ΑΡΙΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.

Η άριστη υγεία είναι το αδιαίρετο και ισορροπημένο σύνολο όλων των παραπάνω. Από την άριστη υγεία ΔΕΝ μπορεί να λείπει καμία από τις 3 παραπάνω βάσεις. Σε περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω βάσεις είναι απαίδευτη ή υστερεί σε οποιοδήποτε βαθμό τότε δημιουργούνται ανεπανόρθωτες επιπλοκές.

Οδεύοντας προς την άριστη υγεία και πετυχαίνοντας την, ο οργανισμός σου επανακτεί τις δυνάμεις με τις οποίες γεννήθηκε και στις τρεις υποστάσεις του – ενώνεται με τον ομφάλιο λώρο της γης, στηρίζετε επιτέλους στις δικές του δυνάμεις, γίνεται ακλόνητος σωματικά, άπειρος νοητικά και ανεπηρέαστος ψυχολογικά – και τις οποίες δυνάμεις όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να δει το ρόλο του και το πραγματικό μέγεθος του μέσα στον υπερ-οργανισμό της Γαίας και κατ’ επέκταση στον συμπαντικό υπερ-οργανισμό και άρα να καταλάβει και να δώσει νόημα στη ζωή.

ΑΡΙΣΤΗ σωματική υγεία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα σαν ολότητα και το κάθε υποσύστημα ξεχωριστά (αναπνευστικό, νευρικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, κτλ), στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές και ακλόνητες βάσεις, α) την ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το «καύσιμο», τα υλικά που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να χτίσει κύτταρα, ιστούς, μύες, κτλ, β) την ΑΘΛΗΣΗ, δηλαδή την λειτουργία και συνεργασία των υποσυστημάτων του σώματος, την ευρωστία, το χτίσιμο του «σπιτιού» που κατοικείς, την άμυνα του οργανισμού, και τέλος γ) την ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, την ανάπαυση των υποσυστημάτων, την χαλάρωση των μυών, την οξυγόνωση, την ηρεμία, τον ύπνο, κτλ.

Οδεύοντας προς και κατακτώντας την άριστη σωματική υγεία, το σώμα θυμάται ικανότητες όπως, αποθήκευση ενέργειας, αντοχή στα καιρικά φαινόμενα, αντοχή στον πόνο, δύναμη, αντοχή στη δύναμη, αεροβική ικανότητα, αυτοΐαση, αντοχή σε ιούς και αρρώστιες, διατήρηση θερμοκρασίας, γρήγορη ανάρρωση από χτυπήματα, ασθένειες, (ικανότητες) τις οποίες, όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα αποτελεσματικά καταστάσεις όπως, κράμπες, σημάδια, μελανιές, ακμή, ζαλάδες, ημικρανίες, υπνηλία, στομαχικές διαταραχές, αιμορροΐδες, αϋπνίες, σκωληκοειδίτιδα, έλκος, αρθρίτιδα, χολή, καρδιακά προβλήματα, εμφράγματα, ιώσεις, κακώσεις, σπασίματα, ρήξεις μυών, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, ατονία, άσθμα, ωτίτιδα, λοιμώξεις, αναιμία, λευχαιμία, καρκίνους κτλ.

ΑΡΙΣΤΗ νοητική υγεία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο νους σαν ολότητα και η κάθε επεξεργασία ξεχωριστά (ιδέες, σκέψεις, λύσεις, θεωρίες, συνδυασμικότητα, κτλ), στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές και ακλόνητες βάσεις, α) τη ΜΝΗΝΗ, τη γνώση, τις πληροφορίες, τις εμπειρίες, τα διαβάσματα, τα ακούσματα, τις προσωπικές ανακαλύψεις, θεωρίες και εμπειρίες, κτλ, β) τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, τη διάθεση για δημιουργία, τη φαντασία, το να παίρνεις λίγο από το «τίποτα» και να το κάνεις «κάτι», την κατανόηση πολυεπίπεδων νοημάτων, την ταξιδιάρικη σκέψη, τη μυθοπλασία, τις νοητικές πύλες σε φανταστικούς κόσμους, το χιούμορ, τα όνειρα για το μέλλον και ο προσωπικός τρόπος πραγματοποίησής τους, κτλ και τέλος γ) τη ΛΟΓΙΚΗ, την κριτική σκέψη, την επεξήγηση, την κατανόηση μιας αρχής και ενός τέλους, την αλληλουχία, την αιτιολόγηση, τα δεδομένα και τα ζητούμενα, κτλ.

Οδεύοντας προς και κατακτώντας την άριστη νοητική υγεία, το μυαλό θυμάται ικανότητες όπως, προγραμματισμός, διορατικότητα, επικοινωνία, ειλικρίνεια, περιέργεια, ερευνητικότητα, αντοχή στην αλήθεια (που πονάει), εξισορρόπηση συναισθημάτων (που πονάνε), (ικανότητες) τις οποίες, όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα αποτελεσματικά καταστάσεις όπως, προβλήματα λογικής, απάτες, ανία, βαρεμάρα, ακαταστασία, λάθος εκτιμήσεις, λάθος επιλογές, διλλήματα, δύσκολες θέσεις, γκρίνια, βλακεία, απελπισία κτλ.

ΑΡΙΣΤΗ ψυχική υγεία είναι η κατάσταση κατά την οποία η ψυχή και κάθε ταξίδι ξεχωριστά (το είναι σου, οι αναμνήσεις που δημιουργείς, οι πέντε αισθήσεις), στηρίζονται και ισορροπούν στις τρεις σταθερές, δυνατές, και ακλόνητες βάσεις, α)το ΘΑΡΡΟΣ, την τόλμη, τη θέληση που πηγάζει από μέσα, την υπεράνθρωπη προσπάθεια, την ενέργεια που ξεπερνά τον εαυτό μας, την ηρωική ψυχολογία, κτλ, β) την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, την αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, του περιβάλλοντος υποσυνειδήτου, της περιβάλλοντος ψυχολογίας, την κατανόηση των επιλογών και των επεκτάσεών τους πριν εμφανιστούν οι συνέπειές τους, κτλ και γ) το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, την αλληλεπίδραση των ψυχών των ανθρώπων, την κατανόηση των ενεργειών που περιβάλλουν τις καταστάσεις, την συναίσθηση των ψυχικών φορτίων/εμποδίων των συνανθρώπων, κτλ.

Οδεύοντας προς την άριστη ψυχική υγεία και πετυχαίνοντας την, το μυαλό θυμάται ικανότητες όπως, ενόραση, διαίσθηση, ελπιδοφορία, αγάπη, υπομονή, τόλμη, εμπιστοσύνη, ελευθερία, αντοχή στην πραγματικότητα (που πονάει), επικοινωνία με τον εαυτό, κτλ, (ικανότητες) τις οποίες, όταν θυμηθεί να χρησιμοποιεί άριστα, θα είναι σε θέση να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα αποτελεσματικά καταστάσεις όπως, χωρισμούς, αποχαιρετισμούς, θανάτους κοντινών προσώπων, ζήλεια, δηλεία, άγχος, πίεση, διλήμματα, ασυνέπεια, νευρικότητα, αποξένωση, απελπισία, αναισθησία, κτλ.

Ο ανθρώπινος νους, η ανθρώπινη ψυχή και το ανθρώπινο σώμα, χτίζουν κύτταρα κάθε μέρα, ζουν και αναπνέουν κάθε μέρα, νιώθουν, αισθάνονται και γεμίζουν εμπειρίες κάθε μέρα. Έχουμε ένα βιολογικό ρολόι που βασίζεται στο περιβάλλον (μέρα, νύχτα, βιολογικές ανάγκες, κτλ), και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ακολουθούμε κάποιες διαδικασίες (πέψης, συντήρησης, δημιουργίας, αναπαραγωγής, άμυνας, αποθήκευσης και κατανάλωσης ενέργειας, κίνησης, οξυγόνωσης, λειτουργίας των μυών, ύπνου, αναγέννησης, ξεκούρασης μυϊκού, πεπτικού και νευρικού συστήματος, αισθημάτων, δημιουργίας, σκέψης, επινόησης, χαράς, αγάπης, κτλ) κάθε στιγμή. Το σώμα, ο νους και η ψυχή λοιπόν λειτουργούν με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ τρόπο, άσχετα με το αν γνωρίζουμε όλες τις ικανότητες μας σωματικά, νοητικά και ψυχικά, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Συγκεκριμένος ο λόγος που ανεβάσαμε πυρετό, συγκεκριμένος ο λόγος που έχουμε σκοτοδίνες κάθε φορά που σηκωνόμαστε απότομα από την καρέκλα, συγκεκριμένος ο λόγος που νοσήσαμε, συγκεκριμένος ο λόγος που ραγίζει η καρδιά μας όταν χάνουμε την αγάπη, συγκεκριμένος ο λόγος όταν μαυρίζει το συκώτι μας από τη στεναχώρια. Δυστυχώς όμως κάνουμε τις επιλογές μας και έχουμε καταλήξει στη γνώμη που έχουμε για το καθετί, με βάση το περιβάλλον που ζούμε, το οποίο είναι με τη σειρά του πρόσκαιρο, δεν στηρίζεται σε σταθερές βάσεις και προ-επιλεγμένο πριν από εμάς, για εμάς. Πέρα όμως από αυτά που έχουμε συνηθίσει και πέρα από τις συμβουλές των «έμπειρων» περπατημένων, πέρα από το αν νιώθουμε άσχημα και αν κατηγορούμε άλλους για τις επιλογές μας σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά, θα μπορούσαμε απλά να σταθούμε λίγο και να αφουγκραστούμε το σώμα μας, το μυαλό μας και την ψυχή μας. Να γίνουμε φίλοι με το «είναι» μας ώστε να μπορούμε να είμαστε φίλοι και με τη φύση που μας δίνει ζωή αλλά και με τους άλλους ανθρώπους.

Συντάχτηκε από την Ομάδα Οργάνωσης του Free and Real

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Τα παιδιά μας αξίζουν την υγεία


απόσπασμα απο το βιβλίο «Θωρακίστε τα παιδιά σας»
του Dr. Fuhrman

Διαμορφωνόμαστε από την παιδική μας ηλικία

Ως γονείς επιδιώκουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ποτέ δεν θα τους προξενούσαμε βλάβη με δική μας πρόθεση. Στην πραγματικότητα, τα φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο, τους διαβάζουμε παραμύθια την ώρα του ύπνου, τους φοράμε ζώνη ασφαλείας στο κάθισμα του αυτοκινήτου, αλλά στο θέμα παιδιά και διατροφή, μάλλον δε γνωρίζουμε πάντα τι είναι καλύτερο. Tα παιδιά μας φαίνεται να ψειρίζουν το φαγητό και τρώνε μόνο τυρί, μακαρόνια, φιλετάκια κοτόπουλου ή γάλα με μπισκότα.
Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε ότι αρρωσταίνουν συχνά. Ταλαιπωρούνται από ωτίτιδες που επανέρχονται, μύτες που «τρέχουν», στομαχόπονους και πονοκεφάλους. Με τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούμε, τα συνοδεύουμε στον παιδίατρο που θα συνταγολογήσει άλλο ένα γύρο από αντιβιοτικά. Όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά για τα παιδιά – σωστά;

Λάθος !

Το παραπάνω σενάριο μπορεί να ακούγεται «νορμάλ» για τα παιδιά μας σήμερα, αλλά δεν είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους ή και για τα άλλα έμψυχα είδη ζώων που τρέφονται με πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία φυσικές τροφές όπως σχεδιάστηκαν από τη φύση για κάθε συγκεκριμένο είδος. Επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει οτι τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν ένα πανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα, δυνατότερο κι από αυτό των ζώων. Το σώμα μας ειναι ένας αυτοεπιδιορθώμενος και αυτοπροστατευόμενος οργανισμός που έχει την εγγενή ικανότητα να αμύνεται ενάντια σε μικρόβια και να εμποδίζει χρόνιες ασθένειες. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο άν τροφοδοτούμε το σώμα μας με τις σωστές πρώτες ύλες. Όταν δεν ανταποκρινόμαστε σωστά στις διατροφικές απαιτήσεις ενός νεαρού σώματος, παρατηρούμε αλλόκοτες ασθένειες να παρουσιάζονται. Γινόμαστε μάρτυρες ακόμα και αυξανόμενων περιστατικών καρκίνου που ήταν αδιανόητα στο ιστορικό παρελθόν του ανθρώπινου βίου.

Παρά τις καλύτερες των προθέσεών μας, στη σημερινή εποχή ελλοχεύουν κίνδυνοι που και οι πιο καλοπροαίρετοι γονείς δεν έχουν ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο αθελά τους επισσωρεύουν τους κινδύνους αυτούς στα παιδιά τους. Είναι αυτονόητο πως άνθρωποι όπως εσείς κι εμείς δεν θα επιδιώκαμε παρά μόνο το καλύτερο για τα παιδιά μας αλλά καθημερινά με τους τρόπους μας, μπορεί ασυνείδητα να προκαλούμε βλάβες στα πολύτιμα νεαρά τους σώματα. Πως όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι: από τις καθημερινές επιλογές μας όσον αφορά τις τροφές που αποφασίζουμε να τους δώσουμε.

Υπάρχει ένα θέμα ζωτικής σημασίας που οι περισσότεροι καλοπροαίρετοι γονείς αγνούν. Δεν το γνωρίζουν διότι κανένας δεν τους το είπε. Το θέμα είναι το εξής: Η σύγχρονη διατροφή την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των παιδιών δημιουργεί ένα γόνιμο κυτταρικό περιβάλλον που ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Η προσπάθεια να προλάβουμε εκδήλωση καρκίνου στην ώριμη ηλικία ίσως να μην είναι εφικτή καθώς οι συντελεστές κινδύνου να μην είναι αντιστρέψιμοι σε αυτό το στάδιο. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως για να δράσουμε αποτελεσματικά πρέπει να παρέμβουμε πολύ νωρίτερα, ακόμη και εως τα πρώτα εφτά χρόνια της ζωής τους. Με άλλα λόγια οι παιδικές δίαιτες δημιουργούν ενήλικους καρκίνους. Ακριβώς έτσι: όταν τα παιδιά μας δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά αλλά τρέφονται με «σκουπιδοτροφές» τότε έχουν δημιουργηθεί τα θεμέλια για τον καρκίνο και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.
Η επιστημονική έρευνα πίσω από αυτές τις αναπάντεχες αποκαλύψεις παρατίθεται στο βιβλίο μου «θωρακίστε το παιδί σας» (Disease Proof your Child). Αυτή η αναφορά «ακουμπάει» μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Πάντως είναι αξιοπρόσεκτο το εξής θλιβερό γεγονός: Πολλά παιδιά σήμερα, ασθενούν συχνά από επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες, αλλεργίες, άσθμα και στην μετέπειτα ζωή τους μπορεί να παρουσιάσουν αυτοάνοσες ασθένειες όπως ερυθηματώδης λύκος, ελκώδη κολίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτές δεν οφείλονται στο γεγονός της μετάδοσης μικροβίων ή σε ελαττωματικά γονίδια, αλλά διότι η διατροφή τους είναι ανεπαρκής. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να προλαμβάνουν τέτοιες επιπλοκές. Το μόνο που μπορεί να το κάνει, είναι μια διατροφή άριστης θρεπτικής αξίας.

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία είναι καταιγιστικά και μαζί σοκαριστικά. Όπως φαίνεται, η τροφή που ταϊζουμε τα παιδιά μας κατά την περίοδο της ανάπτυξης έχει σημαντικότερη συμβολή στην εμφάνιση καρκίνων λόγω διατροφής από όλη τη τροφική εισροή στη διάρκεια των επόμενων 50 ετών. Στη σύγχρονη εποχή είναι γνωστό πως τα παιδιά στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων κρατών καταναλώνουν λιγότερο από 2% της διαιτάς τους σε φυσικές φυτικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά στις ΗΠΑ φτάνουν στην ενηλικίωσή τους έχοντας προσλάβει 90% των συνολικών θερμίδων τους από γαλακτοκομικά προϊόντα, άσπρο αλεύρι, ζάχαρη και έλαια. Το εκπληκτικό είναι πως περίπου το 25% των νηπίων από ενός έως δύο ετών δεν τρώνε καθόλου φρούτα και λαχανικά. Οι τηγανητές πατάτες είναι το πιο συνηθισμένο λαχανικό που τρώνε αφού φτάσουν τους 15 μήνες! Μα καλά, τρελάθηκαν εντελώς οι γονείς;

Σίγουρα είναι σοκαριστικές πληροφορίες, αλλά τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία παραμένουν πανίσχυρα και συγκλονιστικά για να τα αγνοήσουμε. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αναδυθεί πειστικές αποδείξεις που συνδέουν τις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως τη νόσο του Κρον, τον ερυθηματώδη λύκο και την εμφάνιση καρκίνου μεταγενέστερα, με συγκεκριμένους παράγοντες από τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μας. Αυτό σημαίνει, οτι τώρα πια γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος στο σώμα μας, που ευνοεί την εμφάνιση καρκίνων στη μετέπειτα ζωή και επίσης αντιλαμβανόμαστε εκείνους τους διατροφικούς παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν ένα καρκίνο στη μελλοντική ζωή του παιδιού μας. Το χειρότερο έιναι πως οι γονείς δεν έχουν πληροφορηθεί οτι οι τροφές που τρώνε τα παιδιά στα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους επηρεάζουν τόσο δραματικά την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η εκδήλωση του παιδικού διαβήτη, ο λύκος, η ψωρίαση και φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις δύναται να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα διατροφικών σφαλμάτων στην πολύ πρώιμη ηλικία και γίνονται αιτία τραγικών προβλημάτων υγείας. Χωρίς την απαραίτητη γνώση, όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να προλαμβάνουν μελλοντικούς καρκίνους, πολλοί γονείς δυστηχώς ταϊζουν τα παιδιά τους με επικίνδυνες τροφές που προκαλούν καρκίνο.

Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε ανεκτίμητες πληροφορίες στους γονείς, έτσι ώστε να δίνουν στα παιδιά τους το μεγαλύτερο δώρο απ’όλα – την ευκαιρία για μια υγιή και ποιοτικά μακροβίωτη ζωή.


Δεν θα επιτρέπαμε σίγουρα στα παιδιά μας να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι καπνίζοντας πούρα και πίνοντας ουίσκυ, διότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό. Ομως δίχως δεύτερη σκέψη τους δίνουμε κ...α κόλες, πατάτες τηγανισμένες σε υδρογονωμένα λιπαρά και τσήζμπεργκερ, αρκετά τακτικά. Πολλά παιδιά καταναλώνουν αναψυκτικά, ντόνατς, μπισκοτάκια, κρουασάν και ζαχαρωτά σε καθημερινή βάση. Είναι δύσκολο για τους γονείς να αντιληφθούν την ύπουλη και αργή καταστροφή του γενετικού δυναμικού των παιδιών τους και το έρεισμα για εμφάνιση σοβαρής πάθησης μελλοντικά, που οφείλεται στην κατανάλωση τέτοιων τροφών. Οι περισσότεροι από μας ίσως δεν θεωρούν καν, πως το να πίνουμε αναψυκτικά, να τρώμε τσιπς και γρήγορα γεύματα μπορεί να αντιστοιχεί στο ίδιο ρίσκο που παίρνουμε όταν αφήσουμε παιδιά να καπνίζουν.
Δεν θα ήταν καθόλου ρεαλιστικό να είμαστε αισιόδοξοι για την υγεία και την ευεξία της επόμενης γενιάς όταν υπάρχει μια χωρίς προηγούμενο αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Μια μελέτη αυτοψιών του 1992 σε παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα ήταν και η πιο δυσοίωνη, καθώς επιβεβαίωσε την ύπαρξη λιπώδους υλικού που εναποτίθεται στον αυλό των αρτηριών (πρώτα σημάδια αθηροσκλήρυνσης) στα περισσότερα παιδιά και εφήβους!

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, πολλοί ενήλικοι και παιδιά καταναλώνυν τροφές που είναι σοβαρά εξαντλημένες από φυτικές θρεπτικές ουσίες. Εχω παρατηρήσει τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών σε χιλιάδες ασθενείς και έμεινα σοκαρισμένος από τα θλιβερά χαμηλά επίπεδα σε υποτιθέμενα «υγιείς» ανθρώπους. Οι οργανισμοί μας δεν είναι απρόσβλητοι σε αμετάτρεπτους βιολογικούς νόμους που κυβερνούν τη κυτταρική λειτουργία. Καθώς περνά ο καιρός, η ασθένεια θα αναπτυχθεί. Ακόμα και οριακές ανεπάρκειες μπορούν να ευθύνονται για διάφορες ανεπαίσθητες ατέλειες στην ανθρώπινη υγεία που οδηγούν στο άγχος, στις αυτοάνοσες διαταραχές, στον καρκίνο και στη προβληματική όραση, για να ονομάσουμε μόνο μερικές.

Η εμφάνιση του καρκίνου του στήθους – ένα ενδεχόμενο της παιδικής ηλικίας
Η καρκινογένεση, η διεργασία που οδηγεί στον καρκίνο, πιστεύεται πως συμβαίνει σε μια σειρά σταδίων. Είναι μια διαδικασία που αρχίζει με προκαρκινική κυτταρική βλάβη που σταδιακά εξελίσσεται με κακοήθεις μεταβολές. Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη κυτταρικών ανωμαλιών που τελικά οδηγούν στον καρκίνο. Aυτό συνήθως συμβαίνει στη διάρκεια ή αμέσως μετά την έναρξη της εφηβείας. Να θυμάστε πως ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας ευθύνονται για την παραγωγή περίσσειας αναπαραγωγικών ορμονών και για πρώιμες παθολογικές μεταβολές στον ιστό του στήθους που δημιουργούν το «σκηνικό» για την εκδήλωση καρκίνου πολλά χρόνια αργότερα.
Μελέτες έχουν δείξει πως η πρώιμη εφηβεία (πριν από τη φυσιολογική ηλικία) είναι σημαντικός παράγοντας αυξημένου κινδύνου. Επιπλέον, υπάρχουν συντριπτικά τεκμήρια οτι οι ορμόνες των ωοθηκών παίζουν ένα σημαντικό ρόλο, σε όλα τα στάδια, στην ανάπτυξη του καρκίνου του στήθους. Είναι κοινώς γνωστό στους ιατρικούς κύκλους πως το συντομότερο ωριμάζει μια γυναίκα, όπως μετριέται από την ηλικία της πρώτης της περιόδου, τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Πρώιμο ξεκίνημα έμμηνου ρύσης και βάρος σώματος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό είναι ενδείξεις αυξημένου κινδύνου.

Το ανησυχητικό είναι οτι η εμφάνιση της πρώιμης εμμηνόρροιας σε όλο και νεαρότερες ηλικίες στις δυτικές κοινωνίες, συμβαίνει ήδη από τον 20ο αιώνα. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι σήμερα τα 12 έτη στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ο μέσος όρος ηλικίας αρχής της εφηβείας ήταν τα 17 έτη το 1840. Συνάμα, στην ίδια χρονική περίοδο, σημειώθηκε αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, επεξεργασμένων υδατανθράκων, τυριών και κρέατος ενώ υπήρχε τεράστια μείωση κατανάλωσης αμυλούχων φυτών, οσπρίων, φρούτων και ξηρών καρπών. Μεγαλύτερη κατανάλωση ζωικών τροφών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με πρώιμη αναπαραγωγική λειτουργία και ανάπτυξη. Αυτές οι ορμονικές ανωμαλίες παραμένουν και στην ενήλικη ζωή. Μητρικά ινώματα επίσης δημιουργούνται από διατροφές ελλιπείς σε φρούτα και λαχανικά και πλούσιες σε τυριά και κρέας. Όσο η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται ενώ μειώνεται αυτή των φυτικών τροφών, τόσο αυξάνει αναλογικά και η πιθανότητα για ινομυώματα.

Ομως δεν επηρεάζονται μόνο οι γυναίκες. Την ίδια αυξημένη επικινδυνότητα, ως αποτέλεσμα πρώιμης εφηβείας, συναντούμε και στον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων. Αν αναπτυχθούμε και ωριμάσουμε με γρήγορο ρυθμό, αυξάνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και γερνάμε συντομότερα. Αντικρύζουμε το ίδιο μοτίβο και στα πειραματόζωα. Αν τα ταϊζουμε έτσι ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα, ενηλικιώνονται πολύ συντομότερα, εμφανίζουν καρκίνο και πεθαίνουν νεώτερα.
Με άλλα λόγια, το «σκηνικό» στήνεται από λανθασμένες διατροφικές συνήθειες πολύ νωρίς στη ζωή μας. Καρκίνοι του στήθους και του προστάτη συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις νεανικές μας διατροφικές συνήθειες.

Λιγότερα ζωικά προϊόντα, περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Έχουμε προσηλυτιστεί από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια, να πιστεύουμε οτι η ζωική πρωτεϊνη είναι μια θρεπτική ουσία υψηλής αξίας. Έχουμε ανατραφεί με την ιδέα πως αυτές οι τροφές είναι καλές για εμάς, αν μας βοηθούν να μεγαλώσουμε γρήγορα. Τιποτε άλλο δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μακρυά από την αλήθεια.
Το κοινό, όπως και τα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με αυτό το θέμα. Συνεχίζουν να συσχετίζουν τον όρο καλύτερη διατροφή με την πρώιμη σωματική ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κατανάλωσης ζωικής πρωτεϊνης και ζωικού λίπους. Αυτές οι άστοχες τάσεις αναφέρονται επανειλημμένα ως κάτι επιθυμητό και θετικό. Για παράδειγμα, παλαιότεροι συγγραφείς και διατροφολόγοι λανθασμένα εξίσωναν την γρήγορη ανάπτυξη με την υγεία. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι κάτι καλό. Οσο πιο αργά αναπτύσσεται ένα παιδί, τόσο το αργότερο γερνάει. Αργή ανάπτυξη που παίρνει περισσότερο χρόνο για να φτάσει την ωριμότητα, είναι ενδεικτική της μακροζωίας στις μελέτες των ζώων. Το ίδιο συναντάμε και στους ανθρώπους: μια αφύσικα γρήγορη ανάπτυξη και πρώιμη εφηβεία είναι συντελεστές επικινδυνότητας για καρκίνους και άλλες ασθένειες στην ενήλικη φάση της ζωής. Αποδείξεις και στοιχεία που συνεχίζουν να συσσωρεύονται, σχετίζουν αυτούς ακριβώς τους παράγοντες που οδηγούν σε πρώιμη ωριμότητα και υπερβολική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία, με την αύξηση της εμφάνισης καρκίνων γενικότερα και όχι μόνο στήθους και προστάτη. Εξαιρώντας τον υποσιτισμό ή ένα σοβαρό νόσημα, όσο πιο αργά μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, τόσο περισσότερο ζούμε.

Τα ανθρώπινα όντα, όπως και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι σχεδιασμένα να ακολουθούν μια διατροφή όπου κυριαρχούν οι φυτικές τροφές φυσικής προέλευσης, με τον συνδυασμό των απαραίτητων φυτοχημικών ουσιών τους. Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της φυσιολογικής διατροφής. Οι διατροφικές προτιμήσεις και οι γεύσεις διαμορφώνονται πολύ νωρίς στη ζωή μας και τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε ότι και οι γονείς τους.

Συμπέρασμα
«Η πρόκληση του να μεγαλώνεις ένα υγιές παιδί σε ένα κόσμο παράλογων διατροφικών συνηθειών και τοξικών τροφικών επιλογών»

Έχοντας ένα παιδί, διαθέτετε μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσετε έναν άνθρωπο υπό ανάπτυξη. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα προς τα παιδιά μπορεί να είναι ένας θωρακισμένος από ασθένειες οργανισμός, δημιουργημένος από εξαιρετικές διατροφικές επιλογές που ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια. Ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, αλλεργίες, Διαταραχή ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα και ακόμα αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν να προληφθούν από σωστές διατροφικές συνήθειες στο ξεκίνημα της ζωής. Συνήθεις παιδικές ασθένειες δεν είναι μόνο αποφεύξιμες , αλλά μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά, αν ενσωματώσουμε άριστες διατροφικές επιλογές στη δίαιτά μας. Αυτό είναι κατά πολύ ανώτερο από την εξάρτηση από φάρμακα που εχουμε συνηθίσει. Κανένας γονέας δεν θα διαφωνούσε πως τα παιδιά μας αξίζουν μόνο το καλύτερο.

Mεταφρασμένο απο το αγγλικό πρωτότυπο κείμενο που βρίσκεται εδω.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Earthlings (Γήινοι)

Λογω και της επικειμενης Τσικνοπέμπτης το ντοκυμαντερ που ακολουθει είναι εξαιρετικα επικαιρο και πληρως διαφωτιστικο:

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Βιωματικό Σεμινάριο Ωμοφαγικής διατροφής

Ειμαστε στην ευχαριστη θεση να αναγγειλουμε την επικουρικη συμμετοχη μας στη διοργανωση του παρουσιαζομενου σεμιναριου:

19-20-21 Φεβρουαρίου


Αυτό το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ώστε:

-Nα μπείτε στο πνεύμα της ωμοφαγικής διατροφής
χωρίς χρονοτριβή.

-Να μάθετε τι είναι η Ωμοφαγία.

-Τι υλικά και συσκευές χρησιμοποιούμε.

-Τι τεχνικές χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε
νόστιμα και θρεπτικά φαγητά χωρίς ζωικά προιόντα.

-Πως ψωνίζουμε και οργανώνουμε την κουζίνα μας.

-Πως παρασκευάζουμε εύκολα, θρεπτικά κι εύγευστα
πιάτα.



Εκτός από τη θεωρία, μαζί παρασκευάζουμε μια
σειρά από συνταγές-πρότυπα ώστε να μπορείτε με
αφετηρία αυτές να φτιάξετε πολλές άλλες, ακόμα.

Για πληροφοριες συμμετοχης:


http://www.omofagia.com/beginers.html

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ερωτήματα...

τι είναι ζωή...

“Η αναζήτηση της πραγματικής υγείας μας οδη-
γεί ουσιαστικά στο κρίσιμο ερώτημα, .
Ποιος είναι ο προσωπικός μας στόχος, δηλαδή
στην υπηρεσία ποιου σκοπού θέτουμε το σώμα
και το πνεύμα μας, για ποιο λόγο μας δίδεται
το θείο δώρο της ανθρώπινης ζωής; Η έλλειψη
οποιουδήποτε πόνου δεν ισοδυναμεί πάντοτε με
την πνευματική ικανοποίηση. Αξίζουμε περισσό-
τερα. Η ύπαρξή μας σε αυτό τον κόσμο έχει έναν
υψηλότερο στόχο. Αναζητούμε όλοι την εσωτερι-
κή ευτυχία, η οποία δεν στηρίζεται στην παροχή
υλικών αγαθών, αλλά πηγάζει από την αρμονία
του εσωτερικού κόσμου μας”.

Δρ. R. Stone

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Δέκα λόγοι για να ακολουθήσουμε άπυρο διατροφή

1. Μια διατροφή που αποτελείται από ωμές και «ζωντανές» τροφές προσφέρει στον οργανισμό μας και στα κύτταρά μας βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολύτιμα ένζυμα που καταστρέφονται στο μαγείρεμα.

2. Βελτιώνουμε ριζικά το σώμα μας, όχι σε διάστημα χρόνων, ούτε μηνών αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες.

3. Απαλλασσόμαστε από τα δεσμά της δίαιτας. H άπυρος διατροφή μας βοηθά στην απώλεια περιττών κιλών δίχως να μετράμε θερμίδες.

4. Οι «ζωντανές» τροφές είναι πλούσιες σε ενεργά ένζυμα που μας δίνουν ένα πρωτόγνωρο αίσθημα νεότητας!

5. Η άπυρος διατροφή μας βοηθά να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας νεανική ενέργεια. Αισθανόμαστε το σώμα μας ελαφρύ και τον οργανισμό μας σε πλήρη ευεξία.

6. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν πως χρειάζονται λιγότερο ύπνο ακολουθώντας την άπυρο διατροφή.

7. Χαιρόμαστε την μεταμόρφώσή μας-πολλοί άνθρωποι έχουν την εμπειρία μιας βελτιωμένης κατάστασης του νου και διαύγειας εντός σύντομου χρόνου από την έναρξη της διατροφής αυτής.

8. Aλκαλοποιούμε το σώμα μας για βέλτιστη υγεία. Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αλκαλικά.

9. Διατηρούμαστε υγιείς και σε φόρμα δίχως να ξοδεύουμε ώρες στα γυμναστήρια και να "λιμοκτονούμε".

10. Έίμαστε πολύ περισσότερα από αυτό που τρώμε, αλλά ότι τρώμε μπορεί να μας βοηθήσει να γινουμε πολύ περισσότερα από ότι είμαστε.