Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Χορτοφαγική διατροφή : H επίσημη θέση της αμερικανικής ένωσης διαιτολόγων


"Η θέση της ένωσης είναι πως σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους χορτοφαγίας, είναι υγιεινές, θρεπτικά ικανοποιητικές και διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Kαλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για κάθε άτομο σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της βρεφικής και νηπιακής περιόδου, της παιδικής ηλικίας, της ενηλικίωσης, ακόμα και για αθλητές.

Χορτοφαγική ορίζεται μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κρέας ή θαλασσινά ή τρόφιμα που τα περιέχουν. Μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συνιστώμενες δόσεις των κυριότερων θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη, τα ω3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος , ψευδάργυρος, ασβέστιο και οι βιταμίνες D και B12. Σε μερικές περιπτώσεις συμπληρώματα ή ενισχυμένες τροφές μπορούν να παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Μια αποδεικτική έρευνα έδειξε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να είναι διατροφικά επαρκείς στην εγκυμοσύνη με θετικά αποτελέσματα για την υγεία των νεογνών και των μητέρων τους. Τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας έδειξαν ότι μια χορτοφαγική δίαιτα συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Οι χορτοφάγοι επίσης φαίνεται να έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης και χοληστερόλης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2, από τους μη χορτοφάγους.

Επιπροσθέτως, οι χορτοφάγοι έχουν την τάση να παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λιγότερα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.
Τα χαρακτηριστικά της χορτοφαγικής δίαιτας που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών περιλαμβάνουν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης και υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών , προϊόντων σόγιας, φυτικών ινών και φυτοχημικών συστατικών.

Η ποικιλία διατροφικών πρακτικών μεταξύ των χορτοφάγων καθιστά απαραίτητη την ατομική αξιολόγηση για κάθε περίπτωση. Εκτός από την αξιολόγηση της επαρκούς και κατάλληλης διατροφής, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι επιφορτίζονται με ένα σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων σχετικά με τις πηγές ορισμένων θρεπτικών συστατικών, την εξεύρεση πρώτων υλών και την προετοιμασία τους καθώς επίσης και τις τροποποιήσεις στη δίαιτά τους ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οργανισμού".

Η πλήρης αναφορά δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου 2009 του περιοδικού της ένωσης ΑDA

Δεν υπάρχουν σχόλια: